Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb csapás a magyarok pénztárcájára: brutálisan megdrágul a magyarok kedvenc karácsonyi étele


Bár az infláció már csökken, a bejgli árai továbbra is az egekben vannak. Ráadásul azoknak is az eddigieknél mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, akik otthon sütnék meg az ünnepi süteményt.

Fotó: Getty Images

Ha karácsony, akkor bejgli. Hagyományos ünnepi süteményünk már évek óta nem tartozik a legolcsóbb finomságok közé, tavaly azonban különösen elszálltak az árak. Nézzük, idén mire számíthatunk.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni a bejgliért

Majdnem ötezer forintba kerül idén egy minőségi cukrászdai bejgli, de néhol még talán négyezer alatt is találni az ünnepi süteményből – írta meg az rtl.hu. Az általuk megkérdezett cukrászdák közül mindegyikben emelkedett kisebb-nagyobb mértékben az ár a tavalyihoz képest – átlagosan 10-20 százalékkal. Ezt az alapanyagok drágulásával, a növekvő bérköltségekkel és az elszálló energiaárakkal indokolták.

Az ételintoleranciával küzdőknek valamivel magasabb árakkal kell számolniuk, de nem kiugró az árkülönbség. Azokon a helyeken például, ahol csak mentes termékeket készítenek, csaknem azonos áron árulják a bejglit, mint másol a hagyományos rudakat – ismertette Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A vásárlók elfogadják a drágulást

A cukrászdák tapasztalatai szerint egyébként a vásárlók többsége elfogadja a drágulást és hajlandó kifizetni a minőségi termékekért elkért árakat. A legtöbben még mindig a hagyományos ízeket, vagyis a diós és a mákos bejglit veszik, de egyre nagyobb a kereslet a gesztenyés és a pisztáciás rudakra is – bár ez utóbbiak drágábbak.

„Az otthon sütőknek jó hír, hogy az elengedhetetlen karácsonyi hozzávalók ára talán a tavalyihoz képest nem lett sokkal drágább, a rossz hír viszont az, hogy már akkor is nagyon drága volt a dió és vaj is” – olvasható az rtl.hu összefoglalójában. A citrom, a méz, a vaníliarúd és a kandírozott narancshéj szintén nem olcsó alapanyag.

Erdélyi Balázs szerint mindenki azzal jár a legjobban, ha a bejglit inkább a profiktól veszik meg a családok, és otthon csak az aprósütemény készül. Így meglehet az ünnepi készülődés hangulata, de senkit sem ér csalódás – fogalmazott a szakértő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük