Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb családtámogatási mód bevezetésére készül a kormány: a cél, hogy előny legyen a gyermekvállalás


Orbán Viktor szerint az a cél, hogy előny legyen a gyermekvállalás. Nyilatkozott Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a HírTV Napi aktuális című műsorában. Elmondta, hogy kormányzat azon dolgozik, hogy akár már a jövő év elején be lehessen vezetni a háromgyerekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességét. A politikus hangsúlyozta, hogy a bejelentett intézkedéseknél – ahogy eddig is  – figyelembe kell venni a magyar gazdaság teljesítőképességét.

Fotó: MTI

Orbán Viktor a csütörtökön megrendezett V. Budapesti Demográfiai Csúcson is beszélt erről, majd a péntek reggeli szokásos, Kossuth Rádiónak adott interjújában kifejtette:

A kormány célja, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban éljen, mint azok, akik nem, és hogy a fiatalok ne rettenjenek vissza a gyermekvállalástól azért, mert pénzügyi, gazdasági nehézségeik vannak. Európában nincs közös demográfiai politika. Ha mindenki úgy gondolkodna, mint mi, akkor Európában az első számú politikai probléma a demográfiai probléma lenne. Ezért tartunk olyan fórumokat, mint a demográfiai csúcs tegnap és ma Budapesten, hogy rávegyük a döntéshozókat, hogy tessék ezt is napirendre tenni

A kormányfő hozzátette: Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé:

  1. A gyermekvállalás legyen előny.
  2. Segítsük az otthonteremtést.
  3. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.
  4. Az egész országot családbaráttá kell tenni.
  5. Ezt a jog eszközével is védeni kell.

A kormányfő végezetül kijelentette, hogy 2010 óta az egygyermekes családok jövedelme megduplázódott, míg a többgyermekes családoké háromszorosára nőtt. Minden ötödik család új otthonhoz jutott.

Novák Katalin: Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk

A köztársasági elnök a felszólalása elején emlékeztetett, hogy három gyermek boldog édesanyja, és hogy amikor még ő vállalt gyermeket – 2010-ben, a Gyurcsány-kormányok idején (a szerk.) -, akkor családellenes idők voltak Magyarországon. A családok azonban nem hagyták magukat, kiálltak a jövőért, egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol megbecsülés jár az időseknek, ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni. Egy olyan országot, ahol a gyermeket vállaló nem jár rosszabbul, mint aki lemond a saját családról.

Családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma felére csökkent. Nálunk nőtt a legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Nőtt a családok életszínvonala

– sorolta az államfő, jelezve: a családok szabadságharca azonban nem ért véget, a jövő ugyanis veszélyben van.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük