Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb béremelést jelentett be a kormány: ezen ágazat dolgozói járnak jól


Az idén két ütemben nő a többségi állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatóknál dolgozók bére. Az alapbérük január elsejétől visszamenőleg 10 százalékkal, július elsejével további 5 százalékkal emelkedhet az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint.

Emelkedik az állami többségű víziközmű-társaságoknál dolgozók alapbére – jelentette be V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára. Az intézkedésre két lépésben kerül sor: lesz egy január elsejétől érvényes, 10 százalékos emelés, és lesz egy további 5 százalékos július elsejétől.

Mint az államtitkár emlékeztetett, a jogszabály lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az ellátási felelősséget és az ehhez kapcsolódó vagyont, illetve a szolgáltatótársaságban fennálló tulajdonosi részesedést önként, ingyen átadják a magyar államnak. Az integrációs programban eddig tizennégy, korábban többségi önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató csatlakozott az állami szolgáltatókhoz.

Ezzel az ország területének felén már az állami víziközmű-szolgáltatók látják el a vízközmű-üzemeltetési feladatokat.

A tizennyolc társaság összesen több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, ezzel az állami tulajdonú cégek között a negyedik legnagyobb az országban.

Lesz legalább bruttó 450 ezer forint cafeteria is

A Nemzeti Vízművek Zrt. és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közötti megállapodásnak köszönhetően a béremelés mellett az idén legalább bruttó 450 ezer forintos cafeteriakeret áll a dolgozók rendelkezésére. Ők az áprilisban esedékes bérfizetésekkel már az emelt fizetéseket vehetik kézhez. A bérmegállapodást a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége és az Autonóm Területi Szakszervezet is támogatta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük