Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb benzinkutak zárnak be, korlátozzák 5 literben vagy 1000 forintig a kiadható mennyiséget


Újabb benzinkutak kerültek nehéz helyzetbe a 480 forintban maximált üzemanyagár és a szállítási anomáliák miatt – derül ki a Holtankoljak.hu gyűjtéséből.

A szakportálhoz folyamatosan érkeznek a jelentések az ország különböző kútjairól, ahol már nem, vagy nem sokáig tudják kiszolgálni az ügyfeleket. Van, ahol maximum 5 liter üzemanyagot adnak ki, vagy maximum 1000 forintig lehet tankolni.

Füzesabonyból azt jelezte az egyik kútüzemeltető, hogy benzin egyelőre van, a gázolaj pedig pénteken fogy el.

Három Avia-kúton, Baján, Nagybaracskán és Pörbölyön 5 liter a maximálisan kiadható mennyiség.


Görbeházán teljesen bezárt a kút.

Egy másik bajai kúton 1000 forintért lehet maximum tankolni (ez valamivel több, mint 2 liter üzemanyag). Ellátási problémáik vannak.

Népszava arról írt, hogy a „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt. Az iparág kis szereplői úgy vélik, a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

A kutak bezárása és a korlátozások azért is érdekesek, mert éppen egy héttel ezelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, Mol-vezér. Akkor jelentették be többek között, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek és a 3,5 tonna feletti külföldi áruszállítók csak a nagynyomású kutaknál tankolhatnak, ahol piaci áron adják a gázolajat.

Hernádi Zsolt akkor is elmondta, hogy van üzemanyag, csak logisztikai problémák vannak.