Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb áremelés jön az építőiparban – Drasztikus drágulásba futhatnak bele a magyar építkezők


Az első félévben további drasztikus áremelés jön az építőiparban, a cement közel 15 százalékkal drágulhat. Az építőipari vállalkozások közel fele az árbevétel csökkenésére számít 2023-ban, a legnagyobb problémát pedig a megrendelések hiánya okozza számukra – írta az Azénpénzem az ÉVOSZ 400 céget érintő felmérésére hivatkozva.

Fotó: portfolio.hu

Magyarul vége annak az időnek, amikor sorban álltak a megrendelők az építőipari vállalkozásoknál. Míg 2022-ben a megkérdezett cégek több mint felének (55 százalék) nőtt az árbevétele, 11 százalékuknak stagnált, és 33 százaléknak csökkent, addig2023-ra a háború és az állami beruházások leállítása miatt 45 százalékuk számít az árbevétel csökkenésére.Csak harmaduk gondolja azt, hogy nőhet az árbevétele, a cégek fele pedig arra számít, hogy csökken az árbevétel-arányos jövedelmezősége.

A korábbi évektől eltérően a válaszadó cégek 77,8 százaléka a megrendelések hiányát emelte ki a tevékenységét leginkább akadályozó tényezőként. Nem sokkal maradt le mögötte az infláció, amit 66,7 százalékuk jelölt meg akadályként. A szakemberhiány, ami a korábbi felmérésnél a legnagyobb problémának számított, a harmadik helyre esett vissza, a cégek 55,6 százaléka jelölte meg problémaként. A válaszadók fele a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlanságát, közel harmaduk pedig az árfolyam-ingadozást jelölte meg akadályozó tényezőként. A szabályozással szembeni bizonytalansági érzet növekedése mindenképp figyelmet érdemel – emelte ki az ÉVOSZ. A felmérésből kiviláglott az is, hogynőtt az építőiparban a körbetartozás. 

Ami a költségeket és az árakat illeti, a felmérésben szereplő vállalkozások csak kicsivel több mint tizede (11,1 százalék) tudta teljes mértékben érvényesíteni a megrendelők felé az árváltozást, kétharmaduk csak részben, és közel negyedük pedig egyáltalán nem.

A vállalkozások várakozásai szerint 2023 első félévében a leginkább a személyi jellegű költségek (14,4 százalékkal), az alvállalkozói díjtételek (13,8 százalékkal), az építési törmelék elszállításának és lerakásának ára (12,4 százalékkal), valamint a fuvarköltség (10,4 százalékkal) fog nőni.

Az építőanyagok átlagos árváltozása a várakozások szerint valamivel 10 százalék alatt marad (9,3 százalék), a cement, az építési kő, kavics, a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a beton esetében számolnak 10 százalék feletti áremelkedéssel.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük