Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb adó bevezetéséről döntött a kormány, itt vannak a részletek


Rendeletben módosította a bányajáradék fizetési szabályait a kormány, ilyen szabályozást korábban a cementpiacon már láthattunk.

Fotó: debrecen-konyveles.hu

A 39/2023. (II. 16.) kormányrendelet, ami a gazdaság újraindítása érdekében fizetendő kiegészítő bányajáradékról szóló 404/2021. (VII. 8.) kormányrendelet módosítása, azt mondja ki, hogy a kerámia építőanyagok 2020. januári árához mérten fix szorzókkal meghatározott ár fölött 90 százalékos bányajáradékot kell fizetni a gyártóknak – vette észre a Telex.

Az intézkedés elsősorban a téglásokat és a cserepeseket sújtja, azokon belül is az olyan külföldi gyártókat, mint a Wienerberger, a Leier, a Lasselsberger (Zalakerámia) és a Creaton.

A portál felidézi, hogy az építőiparban is volt már egy ilyen kísérlet: a Magyar Közlöny 2021/129. számában megjelent rendelet alapján a belföldön kitermelt, előállított homokra, kavicsra, cementre kiegészítő bányajáradékot kellett fizetnie minden olyan gyártónak és termelőnek, amelynek 2019-es éves nettó árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük