Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új vírusok jelentek meg Magyarországon: közleményt adtak ki Müller Cecíliáék


Hányással és hasmenéssel járó fertőzés miatt tömeges megbetegedések jelentkeztek egy kézilabda edzőtáborban és egy általános iskolában. Noha többen is kórházba kerültek, egyelőre nem tudni, pontosan milyen vírusok állnak a háttérben.

Címlapkép: MTI

Két helyszínen közel kétszázan lettek rosszul egy héten belül.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb heti tájékoztatója szerint tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés. Mint arról beszámoltak,

Pest vármegyében, egy kézilabda edzőtábor 69 résztvevőjéből 45-en lettek rosszul hányásos, hasmenéses, fejfájásos és lázas tünetekkel, közülük hárman kórházba is kerültek.

A népegészségügyi szakemberek vizsgálata alapján a táborozóknak szállást adó sportcsarnokban, valamint a főétkezést biztosító fogadóban is közegészségügyi hiányosságokat találtak. Egyelőre nem zárható ki, hogy a fertőzést étel okozta, de a laboratóriumi vizsgálatoknak még nincs eredménye.

Tömeges fertőzésről számoltak be egy Veszprém vármegyei általános iskolában is, ahol január 25-én hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal és légúti tünetekkel járó járvány kezdődött. Összesen 139-en betegedtek meg, két embert kórházba is vittek. A néhány nappal később végzett helyszíni járványügyi vizsgálatok alapján eddig úgy tűnik, hogy nem étel okozta a fertőzést, de a két kórházi ápolásra szoruló beteg székletmintájának vizsgálati eredményei még nincsenek meg.

Mint azt már nemrégiben megírtuk, most több fronton is támadnak a vírusok, ráadásul megfordult a trend: már több az influenzás, mint ahány covidos van.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük