Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új, veszélyes koronavírus-variánst azonosítottak Magyarországon – Újabb mutáns érkezett hazánkba


A SARS-CoV-2 vírus olyan variánsára bukkant a TritonLabs magyarországi laboratóriumában, amely egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt.

A laboratórium honlapján megjelent beszámoló szerint a variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván. A variánst – melyet Magyarországon most jelentettek először – elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból.

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. (…) Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon. (…) A kísérletet újra megismételtük. András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta” – mesélte a variáns egyik felfedezője, Tátrai Kitti.