Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Új veszély fenyegeti a világot, megszólalt a WHO


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet 19 olyan gombafajra, amely szakértők szerint elterjedtsége, ellenállóképessége és veszélyessége miatt fenyegetést jelenthet a közegészségügyre.

Candida aurisFORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA

A WHO – amelynek van hasonló listája a vírusokról és baktériumokról is – most először készítette el a legsúlyosabb gombás megbetegedéseket okozó fajok listáját.

A WHO kedden Genfben közölte: alaposabban kellene kutatni ezeket az eddig elhanyagolt patogéneket a védekezési, gyógyítási lehetőségek kifejlesztése érdekében. Most még az általuk jelzett fenyegetés súlyát is nehéz megítélni a hiányzó adatok miatt – hangsúlyozták.

A gombás megbetegedések eddig kevés figyelmet kaptak, annak ellenére, hogy egyesek számára életveszélyesek lehetnek.

A WHO EGYEBEK KÖZÖTT A CANDIDA AURIS NEVŰ GOMBÁT EMLÍTETTE, AMELY SOKFÉLE HATÓANYAGGAL SZEMBEN ELLENÁLLÓ.

A gombát 2009-ben fedezték fel Japánban, és azóta több mint ötven országban terjedt el. A Candida auris kórházban fekvő, legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, sokszor halálos megbetegedést okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet rámutatott: a legtöbb gombafertőzés kimutatására nincs gyors, széles körben hozzáférhető, érzékeny diagnosztikai eszköz. A gombás megbetegedéseket sokszor csak későn ismerik fel, és nem gyógyíthatók hagyományos gyógyszerekkel.

A GOMBÁS FERTŐZÉSEK TERJEDÉSÉT A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, VALAMINT A NEMZETKÖZI KERESKEDELEM ÉS MOBILITÁS IS SEGÍTI.

A gombák ellenállóképességének növekedése részben a mezőgazdaságban használt gombaölők elterjedésével magyarázható.

A WHO FELSZÓLÍTOTTA A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGET ÉS A TUDOMÁNYOS INTÉZMÉNYEKET, HOGY ÉPÍTSÉK KI A DIAGNÓZISHOZ ÉS A MEGFIGYELÉSHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRÁT, FORDÍTSANAK TÖBBET A KUTATÁSRA ÉS A FEJLESZTÉSRE, ILLETVE A MEGELŐZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK TERJESZTÉSÉRE.

A szakosított ENSZ-szervezet három csoportba (kritikus, magas és közepes prioritású) osztotta a 19 veszélyes gombafajt. A kritikus kategóriába négy olyan fajt soroltak, amely életveszélyessé válhat a legyengült immunrendszerű páciensek számára, így azonnali figyelmet érdemel. Ilyen a Cryptococcus neoformans, amely agyhártyagyulladáshoz vezethet, a Candida auris, amely egyebek között a központi idegrendszert, a szerveket, a csontokat és a szemet támadja meg, az Aspergillus fumigatus, amely a tüdőre jelent nagy veszélyt, illetve a Candida albicans. Utóbbi széles körben elterjedt, és a száj, a garat, a genitáliák, illetve a bélrendszer nyálkahártyáját támadja.

A magas prioritású kategóriába került számos candidafaj, illetve a fekete gombát is tartalmazó fejespenészfélék rendjének több tagja. A fekete gomba Indiában okozott súlyos megbetegedéseket a koronavírus-világjárvány tetőpontján.

A közepes prioritású kategória például a Coccidioides spp és Cryptococcus gattii fajokat tartalmazza.

MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük