Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új védelmi rendszer bevezetését tervezi a kormány, hogy megvédje a lakosságot


Lantos Csaba a 32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén hosszabb interjút adott az Indexnek, amelynek keretein belül az orosz energiafüggőségről, Paks II.-ről és a fenntartható energiáról is beszélt.

Fotó: MTI

Lantos Csaba 2022 decembere óta tölti be az energiaügyi miniszteri posztot. A jelenlegi gazdasági és energiakörnyezetben önmagában értékké vált a stabilitás fenntartása – fogalmazott a miniszter, aki szerint a legfőbb feladat, hogy a háztartások számára olcsó, stabil energiát biztosítsanak. Mint mondta, jelenleg olyan helyzet teremtetett, hogy az árak konszolidációja mellett is előfordulnak kilengések, ezek ellen pedig ki kell építeni egy védelmi rendszert.

,,Ilyen védelmi rendszer többek között a lakosság számára biztosított rezsicsökkentés, az olcsó áram, gáz és távhő. Mindez könnyít a háztartások terhén a mostani rendkívül magas, bár visszaszorulóban lévő inflációs környezetben” – mondta a miniszter. Emellett azoknak a vállalatoknak is segítenek, akik magas áron kötöttek hosszú távú energiaszerződéseket a szolgáltatókkal – tette hozzá.

Energiahatékonyságot célzó programokat is indítanának

Lázár János az Index egy korábbi kérdésére, miszerint az állam a jövőben tervezi-e az épületek energiahatékonyságát célzó programok indítását, úgy válaszolt, hogy „az Energiaügyi Minisztérium égisze alatt indulnak uniós támogatások mellett megvalósítandó épületenergetikai korszerűsítések.” A portál most Lantos Csabától is megpróbálta megtudni, hogy valóban indulnak-e támogatások, és ha igen, akkor mikor. A miniszter szerint amennyiben fejlesztések révén mérsékelhetők az energiaigények, érdemes meglépni azokat, mert így a környezetet is kíméljük, miközben hozzájárulunk az energiafüggetlenség erősítéséhez.

,,Előkészületben vannak egyéb elképzelések, ezekről a megfelelő időben beszámolunk. Már véghezvittük az épületek energetikai tanúsítványainak megújítását, az átdolgozott szabályok novembertől élesednek. Az egyszerűbb, rugalmasabb feltételek, világosabb követelmények ösztönözhetik, akár olcsóbbá is tehetik a háztartások rezsikiadásainak tartós mérséklését eredményező beruházásokat”

– fogalmazott. A portál azt is megkérdezte Lantos Csabától, hogy a miniszterelnök teljes mértékben hallgat-e szakértelmére az energiaügyek terén, ha már személyesen kérte fel a poszt betöltésére. ,,Alapvetően enyém az utolsó szó energiaügyi kérdésekben, ám ebben a kormányban nem célszerű azt mondani, hogy teljes mértékben. Amikor beléptem a kormányba, tisztában voltam vele, hogy a politikai szempont élvez előnyt. A miniszterelnök azonban respektálja a szakmai álláspontot, amit ezen a területen én képviselek” – mondta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük