Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új társadalombiztosítási törvény jön: minden, amit a szabályok változásairól tudni kell!


Február 12-én élesednek a tavaly nyáron életbe lépett új társadalombiztosítási törvény fontos rendelkezései: megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a társadalombiztosítás rendszerét kijátszók ellátásait – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM). Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni. Havonta 8 ezer forint (napi 270 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult.

A Pénzügyminisztérium kiemelte:A FEBRUÁR 12-I VÁLTOZÁS TÖBB MINT 9,5 MILLIÓ EMBERT EGYÁLTALÁN NEM ÉRINT.A minisztérium szerint a törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást

  • a nyugdíjasoknak,
  • a diákoknak,
  • a kismamáknak,
  • a közfoglalkoztatottaknak,
  • a munkanélkülieknek,
  • a szociálisan rászorultaknak,
  • a hajléktalanoknak,
  • valamint a foglalkoztatottaknak és a vállalkozóknak.

Fontos változás lép életbe a társadalombiztosítás szabályaiban február 12-én.

MEGSZŰNIK AZ A HELYZET, HOGY A JÁRULÉKOT FIZETŐK FINANSZÍROZZÁK A FIZETÉSRE KÖTELEZETT, AZONBAN AZT NEM TELJESÍTŐK ELLÁTÁSAIT– húzta alá a PM.A VÁLTOZÁS CSAK AZOKAT ÉRINTI, AKIK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKBÓL TÖBB MINT HATHAVI TARTOZÁST HALMOZTAK FEL, ÉS AZ ADÓHIVATAL TÖBBSZÖRI FIGYELEMFELHÍVÓ LEVELÉRE SEM REAGÁLTAK, NEM KEZDTÉK MEG TARTOZÁSUK RENDEZÉSÉT, ÉS MÉG FIZETÉSI NEHÉZSÉGÜKET SEM JELEZTÉK– tették hozzá.

A tárca közölte: a szabály szerint ha 2021. július elseje után a felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis 48 ezer forintot, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jel, ami azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe. A PM tájékoztatása szerint

A TELJES KÖRŰ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSÉRT MAGYARORSZÁGON MINDÖSSZE HAVI NYOLCEZER FORINTOT KELL FIZETNI, EZ AZ ÖSSZEG A LEGKISEBB AZ EURÓPAI UNIÓBAN.

Az új törvény 2020 nyarán lépett hatályba, azóta csökkenni kezdett a szabályok alól magukat kivonó személyek száma – emlékeztetett a minisztérium. 2019-ben 80 ezren, tavaly 69 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni a társadalombiztosítás valamely szolgáltatását – tették hozzá, jelezve, hogy az így kiszűrt adózók összességében 13,5 milliárd forintot mulasztottak el megfizetni.

A közleményben arra is kitértek: az átállás megkönnyítése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívja fel az érintettek figyelmét a tartozás rendezésére. Ennek ellenére jelenleg mégis több mint 70 ezren tartoznak hathavi összeggel. A minisztérium kiemelte: a hosszabb ideje nem fizetők jelentős része évek óta külföldön tartózkodik, azonban ezt elmulasztották jelezni a kormányhivatalnak.

A NAV a napokban küldi ki negyedik figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe. Erre a tájékoztatásra a PM szerint minden érintettnek érdemes odafigyelnie:FEBRUÁR 12. A KÖVETKEZŐ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKFIZETÉSI HATÁRIDŐ, AKI EZT IS ELMULASZTJA, ANNAK ÉRVÉNYTELENNÉ VÁLIK A TAJ-SZÁMA.Február 12-ig ugyanakkor még van idő pótolni az eddigi mulasztást – húzták alá.

A tartozást, vagy legalább annak egy részét a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni – mutattak rá. A figyelemfelhívó levelek csekket is tartalmaznak, a számlaadatok kitöltésével sem kell bíbelődni.

Így segíti az ügyfeleket a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint annak van teendője, akinek az adatok szerint nincs egészségbiztosítása. Őket a hivatal tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről.

De nem kell megvárni ezt az értesítést, hiszen arról, hogy valaki biztosított-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, ügyfélkapus bejelentkezést követően is le lehet kérdezni.

AZ ADÓHIVATAL EZEN KÍVÜL HAVONTA ÉRTESÍTI AZOKAT IS, AKIKNEK TARTOZÁSUK VAN, ÉS IDŐBEN FELHÍVJA A FIGYELMET A BEFIZETÉSRE.A NAV azért értesíti ügyfeleit a befizetések elmaradásáról, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy a tartozás miatt az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen.

Ezek a levelek ügyfeleink elektronikus tárhelyére, illetve postai címére érkeznek. Az ügyfélkaput ezért rendszeresen meg kell nézni a fontos és hivatalos levelek eléréséhez.

Miért fontos a rendszeres járulékfizetés?

ÉRVÉNYTELEN LESZ A TAJSZÁM, HA A 2020. JÚLIUS 1-JE ÓTA FELHALMOZOTT JÁRULÉKTARTOZÁS TÖBB, MINT A JÁRULÉK HATHAVI ÖSSZEGE. EZ IDÉN 48 EZER FORINT.

Aki nem tudja befizetni a havi 8 ezer forintot, annak számára is lehet megoldás. Egészségügyi szolgáltatásra ugyanis szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt, a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg és a jogosultságról hatósági bizonyítványt ad ki.

Ha tehát valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a helyi Kormányablakhoz fordulhat, de felkeresheti a helyi kormányhivatal honlapját is.