Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Új szabályozás: Januártól tilos a futárcégeknek házhoz szállítani ezeket az interneten rendelt termékeket


Az új szabályozás következtében rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek a hazai gyógyszertárak.

Nagyjából minden ötödik patikának van online gyógyszerforgalmazási engedélye, az elmúlt három évben pedig átlagosan 50-80 százalékkal emelkedett is az eladási volumenuk, a járvány pedig tovább fokozta az érdeklődést, a harmadik hullámban havi 300 ezer megrendelést is leadtak.

Január elsejétől viszont a vény nélküli készítményeket csak gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens szállíthatja házhoz.

Népszavában megjelent riport szerint az új szabályozás nehéz helyzetbe hozhatja a gyógyszertárak egy részét. A lapnak nyilatkozó Hertelendy Márta például tíz éve készít különböző krémeket saját receptúra alapján, amire kutatás-fejlesztési támogatást is kapott.

Webáruházából az ország egész területéről lehet rendelni, a készítményeket pedig jelenleg futárcéggel küldi házhoz, a törvénymódosítás értelmében azonban jövőre neki vagy kollégájának kellene kiszállítania a csomagokat Veszprém megyéből, amit elképzelhetetlennek tart, ezen felül a készítményeit nem adhatja tovább másik gyógyszertárnak sem, muszáj közvetlenül értékesítenie őket.