Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Új, rendkívül veszélyes duplamutáns koronavírusvariánst fedeztek fel


Ez az új mutáns minden korábbi variánsnál fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet immunválaszával szemben.

Fotó és leadfotó: 123rf.com

Indiában több mint tízezer vírusminta genetikai elemzését végezték el, amelyből 771 mutáns variánst mutattak ki. Köztük volt az az új variáns is, melyen kétféle mutációt is megfigyeltek, így az egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet imunválaszával szemben – jelentette a BBC információra hivatkozva a 444.hu az indiai egészségügy minisztérium felügyelete alá tartozó, tíz nemzeti laboratóriumot összefogó Indian SARS-CoV-2 Consortium on Genomics vizsgálatai alapján.

Az indiai kutatók beszámolója szerint az ország nyugati Maharashtra államában fedezték fel azt a variánst, melynek tüskefehérjéjén kétféle mutációt – az E484Q és az L452R jelzésűt – is megfigyelték. A kutatók szerint egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy Indiában az új variánsok megjelenése miatt van újra felfutóban a járvány, de szükségesnek látják a helyzet folyamatos nyomon követését, mivel attól függetlenül, hogy ez még nem következett be, még nem jelenti azt, hogy a jövőben ne terjedhetne el ez a variáns.

Mivel a vírusvariánsok közül azok tudnak a leginkább szaporodni, amik fertőzőbbek, vagy amik ellen az emberi szervezet kevésbé hatékonyan tud védekezni, egy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb variánsnak igen jó esélye van az elszaporodásra. Így vált domináns mutációvá Európában a fertőzékenyebb brit variáns, és ezért terjed globálisan is az ellenállóbb dél-afrikai változat is.