Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új munkaköri alkalmassági feltételek fognak vonatkozni a rendvédelmisekre


Nyitókép: MTI/Vajda János

Új munkaköri alkalmassági szabályozás készül a Belügyminisztériumban, de a szakszervezetek sérelmezik, hogy egységesen kezelné az rendszer az 50 fölöttieket.

A rendvédelmi dolgozók munkaköri alkalmassági feltételeinek megújításán dolgozik a Belügyminisztérium, azonban a véleményezésre megküldött tervezetet nem igazán nyerte el a szakszervezet egyetértését – írta a Népszava. A BM nemcsak a rendőrség, de a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a büntetés-végrehajtás hivatásos állománya és a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak munkaköri alkalmassági vizsgálatainak rendjét is újraszabályozná.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) péládul azt kifogásolja, hogy 50 év felett már csak egy alkalmassági kategóriába sorolják a dolgozókat, holott az egészségi állapot és a betöltött munkakör alapján nem ártana differenciálni, és még legalább egy korcsoportot megadni. A tervezetben ugyanis a 30 év alattiakat, a 30-40 és a 40-50 év közöttieket sorolják egy-egy kategóriába, de 50 év fölött már egységesen kezelnek mindenkit.

A szakszervezetek emellett szeretnék, ha nem eredményezne jogbizonytalanságot az, hogy a tervezetben megadott minimumfeltételek mellett a beosztáshoz kötött elvárásrendszert az adott rendvédelmi szerv vezetője határozná meg. Így ugyanis előfordulhat, hogy az egyik megyében kötelező lesz a fizikai alkalmassági az 55 év felettieknek, míg a másikban a parancsnoktól függően nem.

A BM elképzelései szerint a jövőben 30 év alatt háromévente, 30 év fölött kétévente kellene egészségileg alkalmas minősítést szerezniük a rendvédelmi dolgozóknak, a fizikai alkalmasság felmérésére csak ezt követően kerülhetne sor. Alapkövetelményként kötelezően csak a Cooper-tesztet írnák elő. Egy 29 éves férfinak legalább 2200 métert, egy nőnek 1800 métert kellene lefutni 12 perc alatt, 50 év felett a férfiaktól 1000, a nőktől 800 métert várnak. További követelményeket pedig a parancsnokok szabhatnak meg, de a BDRSZ szerint a gyakorlatok körét is érdemes lenne áttekinteni, mert egyes munkakörökben, például az igazgatási dolgozóknál kevés értelme van például a munkavégzés folytatásának feltételeként elvárni a a 4×10 méteres ingafutást, vagy a hajlított karú függeszkedést.

A lap szerint a szakszervezetek hiányolták a követelmény megújításhoz az állomány jelenlegi fizikai állapotáról készült háttértanulmányt is. Emellett sérelmezték, hogy a folyamatos létszámhiány miatt többnyire azt a két órát sem tudják edzésre fordítani a rendőrök, ami hetente hivatalosan járna nekik. Az ORFK ugyanakkor azt közölte a Népszavával, hogy többen kezdtek dolgozni a rendőrségnél a járvány kezdete óta, mint ahányan leszereltek. Március 1-től szeptember 1-ig a hivatásos állományból 571 fő szerelt le és 604 új egyenruhás kezdte meg a munkát, a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak közé 453 fő érkezett, és csak 325 fő távozott. A létszámnövekedést a rendvédelmi szakszervezetek kétkedve fogadják, szerintük a járvány miatt sokan esnek ki a munkából, kerülnek karanténba vagy maguk is megbetegszenek.

MTI