Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új módszert dolgoztak ki a levegőben terjedő vírusok észlelésére


Illusztráció Fotó: sharplegtisztito.hu

A levegőben terjedő vírusok “gyors és pontos” észlelésére dolgoztak ki módszert Dél-Koreában – közölte hétfőn a tudományos és technológiai kutatásokkal foglalkozó négy dél-koreai állami egyetem egyike.

Rendkívül hatékony az elektromos mező alkalmazása
A technológia az elektrosztatikus energiát használja fel, hogy elfogja és kondenzálja a levegőben lévő vírusokat, egy speciális szűrő segítségével pedig szennyezőanyagok után kutat az összegyűjtött mintákban – mondta el Dzsang Dzse-szung, az Ulszani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST)munkatársa.

“Az elektromos mező használata lehetővé teszi a levegőminták károsodás nélküli gyűjtését, egy papíralapú szenzor pedig ellenőrzi a vírusok antigénjeinek és antitesteinek jelenlétét” – mondta a szakértő.

Hozzátette, hogy a módszer nagyon hatékony és pontos,

és segít a közegészségügy dolgozóinak a fertőző betegségek elleni harcban. Az eljárással az egy mikrométernél kisebb folyékony részecskéket is sikeresen begyűjtötték.

A vákuumos módszerrel nem lehet a nagyon apró részecskéket begyűjteni
Jelenleg vákuumos eszközökkel történik a levegőben terjedő anyagok mintagyűjtése, ez azonban a minták sérüléséhez vezet, a nagyon apró részecskéket pedig nem is lehet begyűjteni.

Dzsang elmondása szerint a teszteket jó eredményekkel végezték el a H1N1 vírus A-típusánál.

Mivel a koronavírus mind szerkezetében, mind méretében hasonlatos az influenzavírushoz,

az új technológia további vizsgálatok után alkalmazható lehet a SARS-CoV-2 esetében is.

A Szöultól 410 kilométerre délkeletre lévő ulszani műegyetem közlése szerint a felfedezést az Environmental Science and Technology című tudományos lapban mutatták be.

(Forrás: MTI/Yonhap)