Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új lakossági támogatás: most rengeteg magyar háztulaj szabadulhat meg a veszélyes azbeszttől!


Július 14-től lehet jelentkezni az országos azbesztmentesítési pályázatra – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Az Energiaügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint a kormány célja az ország megtisztítása a hulladéktól, ezért támogatják a lakosság körében képződött, hulladékká vált azbeszt tartalmú építőanyag ártalmatlanítását.

Magyarországon a korábban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet az egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban, és az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést. Az először 2022-ben meghirdetett országos azbesztmentesítési pályázatot nagy érdeklődés övezte, ennek keretében eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag hulladékot.

A pályázaton elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 300 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. Csakis a hulladékjegyzék szerinti „17 06 05” azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

A pályázat kizárólag elektronikus úton adható be 2023. július 14-én 8 órától 2023. augusztus 4-én éjfélig. A részletes információk megtalálhatóak a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) honlapján megjelent felhívásban.

(MTI)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük