Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új közlekedési pontrendszert vezetne be a rendőrség: jutalompontokat kaphatnak a sofőrök


Húszéves a Közúti közlekedési előéleti pontrendszer, amelyben különböző szabálysértésekért a jogszabályban meghatározott számú pont jár; 18 pont elérése után pedig ideiglenesen bevonják a jogosítványt. A Közúti közlekedési előéleti pontrendszerrel ellentétben a várhatóan augusztus első napjaiban induló OBBPoint felhasználói akkor kapnak pontokat, ha szabályosan közlekednek – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu oldal. Mint írták, ismereteik szerint ez a világon az első „sebességalapon működő hűségpont-rendszer”. A rendőrség hamarosan megjelenő applikációja folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPoint-ot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, megkapja a jutalompontjait, amelyeket később be lehet váltani kedvezményekre, vagy ajándékokra.

A szoftver modern és kellőképpen intelligens. Minden szakaszon pontosan tudja, hogy mekkora a megengedett maximális sebesség, ahogy azt is, hogy hol vannak időszakos korlátozások. Nem tekinti szabálysértésnek az applikáció, ha valaki rövid ideig, például előzéshez az ajánlottnál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy az előzés befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra. Berzai Zsolt alezredes elmondta, hogy a még formálódó elképzéseik szerint az OBBPoint-okat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani. Ez azt jelenti, hogy a gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő. Sok minden még attól is függ, hogy a programot támogató szponzorok milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel. Berzai Zsolt közölte, az applikáció és maga a rendszer nem alkalmas arra, hogy ennek alapján bírságolják meg azokat, akik esetleg nem tartották be a sebességhatárokat. Az applikáció nincs az autóhoz kötve és bármikor kikapcsolható.

Berzai ugyanakkor nem zárta ki, hogy azokat az útszakaszokat, ahol az app szerint még azok is gyakran túllépik a megengedett sebességet, akik amúgy szabályosan közlekednek, a rendőrség felveszi a sebességmérésre javasolt útszakaszok közé.