Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új kötelező felszerelés jön a járművekre, nem lesz olcsó az utólagos beszerelés a magyaroknak sem


Készen áll egy új európai irányelv, amely 2024-től kötelezővé tenné, hogy bizonyos tonna feletti járműveket holttérfigyelő rendszerrel szereljék fel, csökkentve ezzel a kerékpárosok és gyalogosok elütésének kockázatát.

Fotó: gyal.hu

Londonban már két éve él a rendelet, miszerint az effajta vezetéstámogató rendszer nélküli teherautók nem is hajthatnak be a főváros számos kerületébe. Most pedig Milánó önkormányzata döntött úgy, hogy októbertől napközben, 7.30 és 19.30 között az 5 tonnánál nagyobb tömegű személyszállító járművek és a 12 tonnánál nagyobb tömegű áruszállító járművek csak akkor közlekedhetnek bizonyos zónákon belül, ha holttérfigyelő tartozik a felszereltségük közé – írta az Autoszektor.hu.

Az intézkedést 2024 októberétől már a kisebb, 3,5 tonnát meghaladó áruszállító járművekre is kiterjesztik. Az indok, hogy a legtöbb baleset a holttérből ered. És a helyzetet még veszélyesebbé teszik az egyre növekvő számú, a semmiből felbukkanó elektromos rolleresek.

AZOK SZÁMÁRA, AKIKNEK A JÁRMŰ MEGVÁSÁRLÁSA UTÁN KELL GONDOSKODNIUK AZ ÉRZÉKELŐRŐL, TÖBB ONLINE PLATFORM IS KÍNÁLJA A KÉSZÜLÉKET, 150 EURÓ (57 EZER FORINT) KÖRÜLI ÁRON.Egy 20 tonnás kamion sofőrje szerint „teljesen haszontalan, mert egy kerékpár, egy parkoló motor, egy fa a mellékutcában, egy közlekedési lámpaoszlop, egy alacsony fal is mind-mind olyan dolgok, amelyek aktiválják a figyelőt és így az érzékelő folyamatosan csipog.Csak akkor veszed észre, amikor csodával határos módon leáll. Végeredményben ez egy olyan eszköz, amely inkább idegesít, mint segít”– véli a kamionsofőr.

A rendelettel párhuzamosan a tudatosság növelését célzó kampányokat is indítanak, hogy megértessék: az út mindenkié és minden használójának még nagyobb felelősséggel kell közlekednie.

AZOK SZÁMÁRA, AKIKNEK A JÁRMŰ MEGVÁSÁRLÁSA UTÁN KELL GONDOSKODNIUK AZ ÉRZÉKELŐRŐL, TÖBB ONLINE PLATFORM IS KÍNÁLJA A KÉSZÜLÉKET, 150 EURÓ (57 EZER FORINT) KÖRÜLI ÁRON.

Egy 20 tonnás kamion sofőrje szerint „teljesen haszontalan, mert egy kerékpár, egy parkoló motor, egy fa a mellékutcában, egy közlekedési lámpaoszlop, egy alacsony fal is mind-mind olyan dolgok, amelyek aktiválják a figyelőt és így az érzékelő folyamatosan csipog.Csak akkor veszed észre, amikor csodával határos módon leáll. Végeredményben ez egy olyan eszköz, amely inkább idegesít, mint segít”– véli a kamionsofőr.

A rendelettel párhuzamosan a tudatosság növelését célzó kampányokat is indítanak, hogy megértessék: az út mindenkié és minden használójának még nagyobb felelősséggel kell közlekednie.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük