Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új korszak jön áprilistól a fizetésekben Magyarországon


Április 1-jétől minden banknál kötelezően bevezetik a fizetési kérelmet fogadását. Ezzel a baráti vacsora ránk eső részét ugyanúgy egyetlen gombnyomással kifizethetjük, mint az adónkat vagy a rezsiszámlánkat, fölöslegessé válik a sárga csekk. Ez a lehetőség nemcsak praktikus, hanem még olcsó is, hiszen így a magánszemélyek tranzakciós díj nélkül utalhatnak.

A fizetési kérelem szolgáltatás elméletben már 2020. március 2-tól is létezik a bankoknál, ekkor indult el az azonnali fizetési rendszer (AFR), amelynek ez az egyik újdonsága. Ezt az innovációt azonban akkor még nem volt kötelező bevezetni, ezért csak néhány piaci szereplő indult el vele, közülük is voltak olyanok, amelyeknél kezdetben csak bankon belül működött az újítás. Április elsejétől azonban már kötelező lesz a bankoknak fogadni a fizetési kérelmeket, ami lendületet adhat az eddig alig ismert szolgáltatás terjedésének, hiszen az ilyen kérelmeket indítók biztosak lehetnek abban, hogy az eljut a címzettekhez, akik egy gombnyomással teljesíthetik azt – írja a Bank360.hu.

A fizetési kérelem szolgáltatás főleg azoknak lehet ismerős, akik valamelyik fintech cégnél is ügyfelek. A Revolutnak például Magyarországon már 1,3 millió felhasználója van, ők ismerhetik ezt a funkciót. Ennek a lényege, hogy ha valaki szeretne a mástól pénzt kapni, akkor elküld a bankjának, a bankszámlájára egy fizetési kérelmet. Aki megkapja ezt, és ki akarja fizetni, annak már csak jóvá kell hagynia, és teljesül az utalás.

A szolgáltatás nemcsak nagyon praktikus, hanem még spórolni is lehet vele, hiszen Magyarországon a bankrendszeren belül a fizetési kérelmeknek az elfogadása magánszemélyek számára díjmentessé vált, nem kell az átutalásra tranzakciós illetéket fizetni. A fizetési kérelmek indításért ugyanakkor elkérhetnek díjat a bankok, vagyis, aki így kér pénzt, az fizethet a kondíciós listák szerint, míg az, aki így utal át másnak, attól nem vonnak le tranzakciós díjat. Április 1-től csak a fizetési kérelmek fogadását kell kötelezően biztosítaniuk a bankoknak, az indítást nem, tehát lehetnek pénzintézetek, amelyeknek az ügyfelei még nem tudnak majd ily módon pénzt kérni másoktól, csak fizetni másoknak.

Bár ez a szolgáltatás egyre több banknál működik már, egyelőre még nem sokan használják. 2023 utolsó negyedévében azonban elindult egy komolyabb felfutás a forgalomban, akkor több mint 50 ezer ilyen tranzakciót okéztak le 1,84 milliárd forint értékben, ami éves szinten hatszoros forgalomnövekedést jelent.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük