Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Új költség: koronavírusdíj

Lengyelországban a magánrendelőkben új költséggel kell számolniuk a betegeknek, nevezetesen a koronavírusdíjjal, amit a járvány miatt megnőtt kiadásaik címén számolnak fel a rendelők.

Fotó: Getty Images

Aki manapság magánorvosi rendelőbe megy Lengyelországban, annak számolnia kell azzal, hogy úgynevezett koronavírusdíjat kell fizetnie, nem is keveset: 10-150 zlotyt (800-12 000 forint) – derül ki a Business Insider Polska cikkéből. A magánrendelők sokkal többet számolnak fel működési költség címén, mint a pandémia előtt.

A pluszkiadásokat már a járvány kezdetekor áthárították a pácienseikre. A legmagasabb koronavírusdíjat a fogorvosok számolják fel, a járvány miatt ugyanis drágultak az általuk használt anyagok, nem beszélve olyan további költségekről, mint például a gumikesztyűk, a fertőtlenítő szerek, a maszkok, az új kötények és köpenyek ára. Elmondásuk szerint ezekre fordítják a díjból befolyó pénzt.

A megnőtt számlák nagy vitát váltottak ki a közösségi médiákban. Volt, aki arról számolt be, hogy kezelésének 220 zlotys ára mellett még 70 zlotyt kellett fizetnie koronavírusdíj címén, de a számlára csak 10 zloty került fel. Általában a magas fogorvosi díjakról számoltak be a kommentek. Volt, ahol a számlán külön feltüntetett díjként szerepelt a 100 zlotys koronadíj.

Persze nem kötelező igénybe venni a magánrendelést. Sok olyan hely van, ahol az orvosok a saját zsebükből fedezik a pluszköltségeket, de olyan rendelők is akadnak, ahol egyszerűen csak felemelték az orvosi díjakat január elsejétől. Úgy gondolták jobb ha így oldják meg a többletkiadások fedezését, mint egy irritáló különdíjjal, ami kiválthatja a betegek ellenérzését..

/www.napi.hu/