Közzétette - Kategória - Egyéb

Új, kisgyermekeket fertőző hepatitisz-mutáció terjed Európában


Váratlanul megugrott a kisgyermekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovírus-fertőzések száma több országban. Az adenovírusok főleg légúti megbetegedéseket okoznak, legyengült immunrendszer esetén viszont megtámadják a májat is. Kiderült, hogy újabban egészséges gyerekekre is ilyen súlyos hatást gyakorolt.

Az Egyesült Államokban és több európai országban is emelkedik a kisgyermekek körében a súlyos májgyulladásos esetek száma – írja a Reuters. Január óta több mint 130 esetet azonosítottak, közülük a legtöbbet, 108 megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, de Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Izraelben is felfigyeltek a jelenségre.

AZ ÉRINTETT GYERMEKEK MINDEGYIKE 10 ÉV ALATTI.

Önmagában a 130 eset nem lenne riasztó, de hirtelen sűrűsödtek az esetek, és a nagy többségük Nagy-Britanniában jelent meg. Egyelőre kérdéses, hogy el fog-e terjedni, és járványt fog-e okozni a kórokozó, de mindenképp figyelemre méltó ennek az „előjárványnak” a megjelenése.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus szerint a helyzet azért újszerű, mert a szakemberek arra következtetnek, hogy nem az eddig hepatitiszt okozó vírusok egyike, hanem az általában légúti tüneteket okozó adenovírus váltja ki a betegséget. Általában is előfordulhat, hogy megtámadja a májat, de ez immunhiányos gyerekeknél szokott előfordulni, egészségeseknél nem. Itt most éppen az a probléma, hogy egészséges gyerekek máját támadja meg, és súlyos tüneteket okoz – nyilatkozta az RTL Klub híradójának.

A kutatók egyik lehetséges magyarázata, hogy a pandémia idején az elzártság miatt legyengült a gyermekek immunrendszere, ezért reagálhatnak érzékenyebben a fertőzésre.