Több száz ember kapott szalmonella-fertőzést a kebabban lévő csirkehústól Ausztriában – egy hatvan éves férfi bele is halt a betegségbe. Az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (AGES) szerint a Lengyelországból származó csirkehús okozhatta a bajt.
Már februárban megjelentek az első, egy bizonyos szalmonella-törzzsel kapcsolatos megbetegedések az országban, és a kezdeti néhány esetből hirtelen több tucatnyi lett – írja az Index a Kurierre hivatkozva. Úgy tudni, idén
már három alkalommal tört ki olyan fertőzés, melyeket ugyanaz a szalmonella-törzs okozott.
Az első vizsgálatok nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a lengyelországi termelésből származó csirkehús lehet a fertőzés forrása, amelyet kebabnyársak gyártásához használtak fel, a fertőzés forrása – olvasható az AGES honlapján. A szervezet felszólított rá, hogy mindenki figyeljen oda rá, hogy kellőképp át van sütve a hús, amit készítenek neki.
A betegség időközben már Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Norvégiában, Írországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban is felütötte a fejét. Összesen már több mint száz azonos típusú megbetegedést jelentettek Európában.
Forrás: Index