Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új, hibrid vírust találtak, veszélyesebb lehet az influenza


Két gyakori, légúti megbetegedést okozó vírus képes összeolvadni, hogy együttesen olyan hibrid vírust alkossanak, amely képes kikerülni az emberi immunrendszert, és megfertőzni a tüdő sejtjeit – szemlézte a 24.hu a Guardian nyomán, amely szerint ez az első alkalom, hogy a vírusok ilyen együttműködését figyelték meg.

©JHDT Productions/Adobe Stock

Világszerte mintegy 5 millió ember kerül kórházba évente influenza A vírussal, míg az RSV az öt év alatti gyermekeknél az akut alsó légúti fertőzések vezető oka, és egyes gyermekeknél és idősebb felnőtteknél súlyos betegséget okozhat. A kutatók szerint bár meglehetősen gyakran van olyan, hogy a két vírus egyszerre fertőzi meg az embert, azt eddig nem lehetett tudni, mi történik, ha a vírus egyszerre kerül ugyanabba a sejtbe.

Ezért Joanne Haney, a tanulmány vezetője, és a Glasgow-i Egyetem kutatója munkatársaival együtt emberi tüdősejteket fertőztek meg a két vírussal, és azt figyelték meg, hogy a kórokozók nem versenyeznek, hanem összefognak egymással. Összeolvadva egy pálmafára emlékeztető vírust alkottak, ahol az RSV volt a törzs, az influenza pedig a levelek. A kutatásban felügyelőként résztvevő Pablo Murcia szerint ez egy új fajta vírusos kórokozó. A szakértő szerint az is újdonság, hogy miután kialakult, a hibrid vírus képes volt a szomszédos sejteket is megfertőzni, még az influenza elleni antitestek jelenlétében is, amelyek általában blokkolják a fertőzést.

Az influenza tehát egyfajta trójai falóként használja a hibrid vírusrészecskéket.

Amellett, hogy a vírusegyüttes kikerüli az immunrendszert, az egyesített erő azt is lehetővé teheti számukra, hogy a tüdősejtek szélesebb köréhez férjenek hozzá. Míg az influenza általában az orr, a torok és a légcső sejtjeit fertőzi, az RSV inkább a légcső és a tüdő sejtjeit részesíti előnyben. Lehetséges tehát, hogy ez növeli annak esélyét, hogy az influenza egy súlyos és néha halálos kimenetelű tüdőfertőzést, az úgynevezett vírusos tüdőgyulladást váltson ki.

A Glasgow-i Egyetem kutatói által végzett tanulmány eredményeit a Nature Biology című folyóiratban tették közzé. Az eredmények azonban további kutatást igényelnek. Murcia szerint a következő lépés során meg kell erősíteniük, hogy a társfertőzésben szenvedő betegeknél kialakulhatnak-e hibrid vírusok, és ha igen, melyek azok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük