Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Új funkció jön a Windowsba: alapból leír majd mindent, amit mondunk neki


Régi vágyat teljesít a Microsoft: bizonyos nyelveken már nem lesz szükség ahhoz, hogy gépeljen a felhasználó, elég, ha csak beolvassa a szöveget, a rendszer azonnal rögzíti.

Teljes funkcionalitású diktálási lehetőséget vezet be a Microsoft a Windows rendszerben, hogy tovább fejlessze az egér és billentyűzet nélküli operációsrendszer-használatot. Az új funkció korai verziója a Windows 10 legfrissebb előzetesében jelent meg, és egyelőre a tesztelői kör tagjai vizsgáztathatják.

A diktálási funkció elérése nagyon egyszerű, vagy a Windows billentyűt kell lenyomni a H billentyűvel együtt, vagy meg kell érinteni a mikrofon gombot az érintős billentyűzeteken (mintha csak egy telefonnal tennénk ugyanezt). A Microsoft frissítette a kapcsolódó háttérprogramot, hogy az általa leírt “legmegbízhatóbb hanggépelési élményt nyújtsa a Windows rendszeren”. A diktálás során a rendszer felismeri a hanglejtést, azaz ki tudja tenni a pontot vagy a kérdőjelet, amikor arra szükség van. A hangbevitel hangparancsokkal is vezérelhető, így egyszerűen leállítható vagy szüneteltethető a funkcióSajnos egyelőre korlátozott a nyelvek száma, amelyen használható a diktálási funkció (a listát itt találhatja), és sajnos a magyar nyelv egyelőre nem szerepel a felsorolásban. Hogy mikor lép életbe a hangalapú gépelés, azt egyelőre nem tudni, ugyanis még az „insiderek” is csak fokozatosan érhetik el ezt a funkciót. A Microsoft – jegyzi meg a Softpedia – ellenőrizni szeretné, hogy minden a tervek szerint működik, mielőtt zöld utat adna mindenki számára a tesztprogramban. A hangalapú gépelés lehetősége egyébként a Windows 10 21H1 rendszerben érhető el.

/hvg.hu/