Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Új független korrupció ellenes hatóságot hoz létre a kormány, hogy jöjjenek az EU-pénzek


A kormány létrehozna egy olyan független hatóságot, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne, derült ki a Magyar Közlönyből.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az erről szóló kormányhatározat szerint a kormány „a Magyarországgal szemben megindított eljárás keretében hozott korrekciós intézkedésként egyetért egy olyan független hatóság létrehozásával, amely általános rálátással rendelkezik, és

beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

Ennek érdekében a kormány szeptember 30-ig javaslatot tesz az országgyűlésnak a hatóság – 2022. november 21. napja előtti – létrehozásához és működéséhez szükséges, a hatóság függetlenségét garantáló törvény elfogadására.

Ahogy a visszatartott uniós források kialkudásáért feleles Navracsics Tibor korábban jelezte, ezzel a rendelettel a kormány most kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport 2022. december 1-jéig történő létrehozására úgy, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez most létrehozandó korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell előkészíteniük „az Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.