Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új felfedezés tettek a tudósok: kiderült az igazság a covid hosszútávú hatásairól


Az IFLscience egy új tanulmányban számolt be arról, hogy a poszt covid még két évvel a fertőzés után is hatást gyakorolhat egyes emberek agyára – írja a Promotions.

A járvány óta egész tömegek számoltak be ugyanazokról a tünetekről, miszerint rosszabb lett a memóriájuk vagy nehezebben tudnak koncentrálni. Ezt a tapasztalatot pedig több kutatás is megerősítette azóta. Két tanulmány szerint a kognitív hiányosságok mértéke annál nagyobb, minél súlyosabb volt a fertőzés, illetve azokra hatott még jobban, akiknek mesterségesen kellett támogatni a légzésüket.

Egy új tanulmány most annak próbált utánajárni, hogy a koronavírus milyen hatást gyakorolt a kognitív képességekre: a felmérést 3000 ember bevonásával végezték. Akiket a legjobban érintett a fertőzés, olyan kognitív károsodás tüneteit mutatták, ami legalább 10 év öregedésnek felel meg.

„A jó hír az, hogy a COVID nem volt hatással a tesztek teljesítményére azoknál az embereknél, akik úgy érezték, hogy teljesen felépültek, még akkor sem, ha több hónapja voltak tüneteik, és „hosszú COVID”-nak tekinthetők. Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy figyelemmel kell kísérni azokat az embereket, akiknek agyműködését a leginkább befolyásolta COVID-19, hogy megértsük, hogyan fejlődnek tovább kognitív tüneteik, és támogassuk a gyógyulásukat.” – számolt be róla Dr. Nathan Cheetham, a King’s College London vezető kutatója.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük