Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új fejezet nyílik a koronavírus oltásoknál: Újfajta vakcinát fejlesztettek ki, jöhet az orrba oltás


Újfajta vakcinát fejlesztettek ki, ami az orr nyálkahátyájában hat. A Világgazdaság arról ír, hogy kiderült: az izomba beadott vakcinák nem hoznak létre védelmet a nyálkahártyában, ami épp a koronavírus fertőzés helye. Hozzáteszik: az újfajta, száraz port tartalmazó, aeroszolos vakcina elsősorban ott erős, ahol a vállizomba adott oltások semmiféle hatást nem fejtettek ki, az orr nyálkahártyában.

A koronavírus ellen a vakcináknak eddig négy típusát alkalmazták: inaktivált vírust tartalmazó (ilyen például a Shinopharm), mRNS-típus (Moderna, BioNTech–Pfizer), vírusvektortípus (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik), fehérjealegység-vakcinák (Magyarországon nem használták, ilyen például a Novavax)

Hangsúlyozzák:

mindegyik eddigi oltástípus hatékony és remélhetőleg biztonságos, de semmilyen védelmet nem hoznak létre a légutakban,  és a betegség továbbadását sem tudják gátolni – előnyük a tünetek enyhítése és a gyorsabb lefutás.

Több kutatás mutatott rá, hogy ott a légutakban a legmagasabb a Covid–19-betegség alatt a vírusterhelés.

További érvek: kisebb dózis elegendő annál, mint amennyit a vállizomba be kell adni és ezek az inhalálóanyagok csak egyadagosak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük