Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Új fajt fedeztek fel a Tisza egyik holtágában


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának (VTK) munkatársai egy új kovaalgafajt azonosítottak a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben található Körtvélyesi Holt-Tiszában – írja az MTI az intézmény közleményére hivatkozva. Az igazán kis méretű élőlényt a legmodernebb módszerekkel vizsgálták az egyetem szakemberei, így kiderült, hogy egy eddig ismeretlen kovaalgával van dolguk.

Képünk illusztráció Fotó: pixabay.com

Az új fajt a nemrégiben elhunyt belga kovaalgász kollégájukról, Luc Ectorról nevezték el, akivel évtizedek óta együtt dolgoztak, számos közös publikáció fémjelezte együttműködésüket. A létforma a Mayamaea ectorii nevet kapta, típusanyagát a Magyar Természettudományi Múzeumban, szekvenciáját pedig a NCBI GenBank (National Center for Biotechnology Information) adatbázisában helyezték el.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán néhány évvel ezelőtt új kutatási irányként jelent meg az algológia. Ács Éva kutatóprofesszor nevéhez fűződik többek között a hazai szikes tavaink egyik jellegzetes kovaalgájának, a Halamphora dominicinak a felfedezése. A nemzetségnév (Halamphora) arra utal, hogy az ide tartozó fajok a halofil, azaz a nagy sótartalmú vizeket kedvelik.

Érdekesség, hogy ezt az élőlényt először egy bolíviai magashegyi sós tóban találták meg egy, a NASA Ames Research Center által szervezett expedíció során, és 2009-ben írták le új fajként. Kiderült az is, hogy a kovaalgák hazai szikes tavainkban is gyakran előfordulnak.

Mayamaea ectoriiról a Metabarcoding and Metagenomics folyóiratban közzétett publikációban számoltak be a Víztudományi Kar szakértői. A faj egy 10 mikrométernél is kisebb szilárd (kova) vázzal rendelkező alga, amely domináns volt a vízinövényeket borító élőbevonatban.

Ezek a fajok feltehetően eddig azért nem kerültek elő, mert kis méretüknél fogva a pontos meghatározásukhoz olyan nagyítás szükséges, amely már túlmutat a fénymikroszkóp határain. Vizsgálatukhoz elektronmikroszkóp kell.

Mivel a kovaalgák fontos jelzői a vizeket ért szennyezéseknek, pontos faji meghatározásuk elengedhetetlen a felszíni vizek ökológiai állapotértékelése során.

Az NKE részt vesz a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium feladatainak megvalósításában. Ennek részeként többek között egy téremissziós pásztázó elektronmikroszkóp megvásárlására és egy szekvenáló laboratórium létrehozására teremtődött meg a lehetőség.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük