Közzétette - Kategória - Gazdaság, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Új ellátás 2019-től: jön a gyermekek otthongondozási díja és emelkedik az ápolási díj is

Illusztráció

Illusztráció

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatót. Itt a gyermekek otthongondozási díjáról, azaz a gyodról közölt fontos tudnivalókat. Az idei évtől bővülnek és emelkednek az ápolási díjak – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján.

Rétvári tudatta, hogy a kormány idén januártól – új kategóriaként – a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthongondozási díját (gyod),
amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint, és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.Ezt az új juttatást a járási hivatalok állapítják meg január 15-ig, és február 5-én folyósítják először a mintegy 17 ezer család számára
– tette hozzá. A gyod összege 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, és eléri majd az akkori minimálbér szintjét – emelte ki az államtitkár.

Rétvári kihangsúlyozta, hogy január 1-jével minden egyéb ápolási díj összege is emelkedik; a növekedés az idén 15 százalékos, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben 5-5-5 százalékos lesz, ami 30 százalékos emelkedést jelent összességében. Megemlítette azt is, hogy az elmúlt években az alap- és emelt összegű otthonápolási díj mellé bevezettek egy kiemelt kategóriát, amely azoknak a családoknak segített leginkább, ahol súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermeket nevelnek. Ebben a kategóriában 58 százalékos emelés történt -tudatta.

Emellett fontos intézkedés volt az is – mondta -, hogy 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést állapítottak meg azoknak, akik legalább húsz évig a gyermeküket otthon ápolták, és az emelt vagy kiemelt összegű ápolási díjra voltak jogosultak. Esetükben szolgálati időnek számít az ápolási díjra való jogosultság. Rétvári Bence közölte, hogy az intézkedések bevezetése előtt a kormány széles körben egyeztetett az érdekvédelmi szervezetekkel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ápolási díj témája a politikai térbe is bekerült, hiszen az ellenzék pártok és képviselőik sokszor demonstráltak a díjak emelése mellett. Azonban, amikor ezekről szavazni kellett volna a parlamentben, azt az ellenzék nem tette meg – mondta az államtitkár. Ebből is látszik, hogy az ellenzék számára valójában ebben a kérdésben sem a díj(ak) emelése volt a fontos, hanem a politikai jelenetkeltés – közölte.

Vélemény, hozzászólás?