Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új egészségügyi igazolványt vezetnének be: jöhet a globális egészségügyi igazolvány


Globális egészségügyi igazolványt adna ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete az uniós digitális Covid-igazolvány mintájára egy hétfőn aláírt partnerségi megállapodásnak köszönhetően.

Az egyezményt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa írta alá Genfben a globális egészségügyi biztonság megerősítése érdekében.

„A koronavírus-világjárvány megmutatta a digitális megoldások fontosságát az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésében” – mondta a WHO főigazgatója az aláírási ünnepségen.

Hozzátette: az uniós vakcinaigazolványt „globális közjóvá” alakítanák át.

A WHO és az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a globális digitális tanúsítási rendszer célja, hogy „megkönnyítse a mobilitást és a polgárok védelmét világszerte a jelenlegi és jövőbeli egészségügyi veszélyekkel, köztük a világjárványokkal szemben”.

Ez az első építőköve a WHO globális digitális egészségügyi tanúsítási hálózatának, amely digitális termékek széles skáláját tartalmazhatja a jövőben.

A WHO főigazgatója szerint a hálózat segíteni fogja a szervezet tagjait abban, hogy jobban felkészüljenek a következő járványra vagy világjárványra.

Tedrosz hangsúlyozta, hogy a jövőbeli globális digitális tanúsítási rendszer „a méltányosság, az innováció, az átláthatóság, valamint az adatok és a magánélet védelmének elvén fog alapulni”. Kiemelte: a WHO nem fog hozzáférni a személyes adatokhoz, de képes lesz ellenőrizni a tanúsítványok hitelességét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük