Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új bérmegállapodás jön: Nem járnak rosszul idén azok a magyarok, akik itt dolgoznak


A héten indulnak az egyeztetések az állami közszolgáltató cégeknél, MÁV-nál, a Volánnál, a Magyar Postánál és az állami közműveknél a fizetések idei rendezéséről – értesült a Napi.hu.

Fotó: piacesprofit.hu

Információink szerint a 2021-ben megkötött bérmegállapodás alapján az idei évre tervezett 5 százalékos béremelés helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet az érintett munkavállalók fizetése. A felek gyors megegyezésre számítanak.

Napokon belül elkezdődnek az érdemi tárgyalások az állami közszolgáltató vállalatoknál a fizetések idei rendezéséről. Az infláció miatt már régóta napirenden szerepel az állami vállalatoknál érvényben lévő bérmegállapodás felülvizsgálata.

  • A MÁV;
  • a Volánbusz;
  • a Magyar Posta;
  • és az állami közműszektor munkavállalóinak a bére

átlagosan 15-16 százalékkal emelkedhet 2023-tól az érvényben lévő bérmegállapodás alapján tervezett 5 százalék helyett – tudta meg a Napi.hu

Információink szerint a szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők a gyors egyezségre törekednek, így szinte borítékolható, hogy már a januári fizetések is tartalmazzák a vártnál lényegesen nagyobb béremelést.

A tárgyalások az állami vállalatok országos érdekegyeztető fórumának keretében, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) kezdődnek.

A szakszervezeti konföderációk és az állami cégek vezetői mellett a kormány képviseletében Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszter-helyettese tárgyal a 2021-ben aláírt, három évre szóló bérmegállapodás korrekciójáról. A KVKF keretében zajló egyeztetés után folytatódik az alkudozás az állami vállalatok vezetőit tömörítő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) és a munkavállalói érdekképviseletek között. Az új feltételekkel életbe lépő béralku aláírását követően ugyanakkor már helyben kell folytatniuk az egyes cégeknél a konkrét, munkakörökre szabott bérintézkedésekről szóló tárgyalásokat a szakszervezeteknek. A folyamat még ebben a hónapban lezárulhat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük