Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új adót és díjat vetett ki a kormány – őket érinti majd az újabb adóteher


A szén-dioxid kibocsátásban érintett társaságokat terhelő két új fizetési kötelezettséget vezettek be a kormány júliusi rendelete alapján. Amennyiben egy társaság a rendelet hatálya alá tartozik, a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettsége lesz a továbbiakban. A Deloitte szakértői annak jártak utána, pontosan kiket érint az új adó és díj.

A jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetőjét érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 320/2023. (VII. 17.) kormányrendelettel a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettségek kerültek bevezetésre.Hogy megtudjuk, érintett-e egy társaság az új fizetési kötelezettségekben először két kérdésre kell válaszolni: a szén-dioxid kibocsátás éves átlaga – amit a tárgyévet megelőző három év adatai alapján számítanak – meghaladta-e a 10 ezer tonnát, illetve, hogy részesült-e térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban a tárgyévet megelőző évben – azaz kapott-e ingyenes karbonkvótát? Amennyiben igen, úgy azt kell megnézni, hogy a tárgyévet megelőző évben ingyenesen kapott karbonkvóta mértéke elérte vagy meghaladta-e az azt megelőző három év átlagos szén-dioxid kibocsátásának felét.

A kalkulációk elkészítésekor mindkét esetben a hitelesített szén-dioxid kibocsátás adatait kell figyelembe venni.

Az egyik új kötelezettség tárgya az üzemeltető tonnában számított szén-dioxid kibocsátása, az adó mértéke szén-dioxid tonnánként számítva 40 euró, amelyet magyar forintban kell meghatározni. Az CO2 kvóta adót évente kell megállapítani, az adóbevallási határidő az adóévet követő év május 31. Az adózót negyedévente adóelőleg bevallási és fizetési kötelezettség terheli, ennek teljesítésének határideje a tárgynegyedévet követő második hónap 15. napja. Ekkor kell a naptári negyedévre vonatkozó kibocsátási adatokat is megküldeni, az adóelőleg összege pedig az adóalap tárgynegyedévre számított összege.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük