Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új adó bevezetésére készül az Orbán-kormány – Itt a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj


A kormány új szén-dioxid kvóta adót és tranzakciós díjat készül bevezetni, amivel a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó építőipari, vegyipari, szeszipari, illetve olajfinomító cégeket kötelezné fizetésre. A rendeletre nemrég az Európai Cementipari Szövetség egyik tagja, a CeMBeton reagált, és kiemelte,

a tranzakciós díj és a szén-dioxid kvóta adó együttesen katasztrofális hatással lehet a cement- és mésziparra.

Portfolio kiemelte, hogy a kétféle befizetés mostantól a kibocsátók egy részét terheli. Mint írták, a szén-dioxid kvóta adó 40 eurónak megfelelő forint/tonna CO2 után fizetendő, és erre még rájön egy 10 százalékos tranzakciós illeték is, amely az ingyenesen kiosztott kvóták átruházása esetén fizetendő.

A CeMBeton közleményében kihangsúlyozza, hogy az adót visszamenőleges hatállyal, 2023. január első napjától kezdődően kell megfizetnie az érintett vállalkozásoknak, majd hozzátette,

„a tranzakciós díj és a szén-dioxid kvóta adó mellett, a 2021 júliusában szintén rendeletben meghatározott kiegészítő bányajáradékot azóta is változatlan formában kell megfizetnie a belföldi cementipar szereplőinek. Ugyanakkor a Magyarországra behozott cementtermékekre ilyen szankciók nem vonatkoznak, így azok a termékek jelentős versenyelőnyhöz jutnak”.

A közleményben arról is szó volt, hogy a kormányrendelet  nemcsak a kibocsátás csökkentést célzó beruházásokat veszélyezteti, hanem az alaptevékenység, a termelés válik veszélyeztetetté, lehetetlenül el.

„Iparágunk ezen kívül folyamatosan jelentős zöld beruházásokat végez, de amit a társaságok a fejlesztésre, a zöld átállásra fordítanának, azt most elviszi az újabb adó és a tranzakciós díj. Nem ismerjük a Kormány szándékait, azonban egyértelmű, hogy a jogszabály az érintett cégek gazdálkodását lényegében ellehetetleníti” – hangsúlyozta a cég.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük