Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Új 5 forintos érméket vezetnek be Magyarországon: ne lepődjön meg, ha ilyenekkel találkozik vásárláskor


A Magyar Közlönyben megjelent MNB elnöki rendelet értelmében a jegybank – a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából – 5 forintos címletű érméket bocsát ki, hat különböző előlappal. A forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek.

Címlapkép forrása: MNB Facebook-oldala

A Matolcsy György által jegyzett rendelet szerint a kibocsátás időpontja augusztus 3. Az érmék réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készültek, súlyuk 4,2 gramm, átmérőjük 21,2 mm, peremvastagságuk 1,6 mm, szélük sima – tartalmazza a rendelet.

Az érmék előlapján, a középmezőben a „FORINT” szó egy-egy betűje – az „F”, az „O”, az „R”, az „I”, az „N” vagy a „T” betű – látható, a háttérben a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete homlokzatának egy-egy részletével. Az érmék szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban, fent a „75 ÉVES A FORINT” felirat, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2021” verési évszám olvasható – mondja ki a rendelet, melynek harmadik paragrafusából az is kiderült: az érmékből 12 millió – változatonként 2 millió – darab készíthető.

forint erme kozlony

A jegybank egyébként közleményt is kiadott hétfőn az új érme kibocsátásáról. Az érmék, megfelelő sorrendbe helyezve, a FORINT szót formálják, illetve mozaikként a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházát jelenítik meg. A jubileumi 5 forintos érmék tematikus oldala Gyuró Mónika grafikai alkotása alapján valósult meg, akinek tervei a februárban lebonyolított közönségszavazáson bizonyultak a legnépszerűbbnek.

A hatféle érmekompozíció részét képezik a FORINT szó egyes betűi is, melyek egyedi betűtípusa az évfordulóra emlékezve, az 1946-ban forgalomba került forintérméken megjelent feliratok betűtípusát idézi meg – részletezte a jegybank.

AZ ÚJ ÉRMÉVEL A LAKOSSÁG A KÉSZPÉNZFIZETÉSI FORGALOMBAN, A MINDENNAPI VÁSÁRLÁSOK SORÁN TALÁLKOZHAT MAJD.

Arra is kitér az MNB, hogy a forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek. A különleges ötforintosok a kibocsátást követően – a készpénzforgalmi igényekhez igazodóan – fokozatosan terjednek majd el a forgalomban.