Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Úgy módosítaná a Büntető törvénykönyvet a Fidesz, hogy többet lehessen hazudni a sajtóban


Módosítaná a Fidesz a büntető törvénykönyv (Btk.) rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében – írja az MTI.

A Kocsis Máté frakcióvezető és Halász János frakcióvezető-helyettes által jegyzett módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján sért meg valakit. Hacsak nem irányul a cselekménye a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

Vagyis ha egy sajtótermék dolgozója rágalmazó vagy becsületsértő állításokat ír le valakiről, akkor a médiamunkást nem lehetne felelősségre vonni büntetőjogilag.

A Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza, akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Ám a módosítás értelmében a sértettnek már csak sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per maradna meg lehetőségként.

Kocsis és Halász szerint ugyanakkor a módosítás „a közügyek szabad megvitatását olyan fontos értéknek tartja, amely esetén elegendő a polgári jogi – és egyéb közigazgatási – szankcionálás fenntartása”. Hozzátették: egyes európai országokban nem bűncselekmény a rágalmazás, becsületsértés, és kizárólag polgári jogi kereset nyújtható be ilyen jellegű sérelmek orvoslása érdekében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük