Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ugrásszerűen megsokszorozódott a hazánkban élő ukrán, a kínai és vietnámi állampolgárok száma


A napokban közzétett 2022-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy 11 év alatt az ukrán, a kínai, a szlovák, a német és a vietnámi állampolgárok száma nőtt a leginkább Magyarországon. A szerb és román (azaz vélhetően többnyire határon túli magyar) állampolgárok száma azonban nagyot csökkent – írta a G7. Mivel a nemzetiségre vonatkozó kérdésre nagyon sokan nem válaszolnak, a többi nemzetiség számai is teljesen bizonytalanok. Az látszik, hogy az úgynevezett hazai nemzetiségek között a német nemzetiségűek vannak a legtöbben, 2022-ben több mint 140 ezren válaszoltak így az érintett kérdésre – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A számok azt is mutatják, hogy a kormány eddigi bevándorlásellenes szólamai ellenére folyamatosan nő a Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok száma..

Forrás: KSH

Az is valószínű, hogy az utóbbi években valóban nőtt Magyarországon az ukrán nemzetiségűek száma – és nem csak az orosz-ukrán háború miatt, hanem mert az elmúlt években sok vendégmunkás ment a már a háború előtt sem túl rózsás gazdasági helyzetben lévő kelet-európai országból a többi közép- és nyugat-európai államba.

Évtizedek óta nő az itt lévő külföldi állampolgárok száma

A Fidesz-kormány minden médiatípusban épített idegen- és külföldiellenes narratívái ellenére az is egyértelmű tendencia a hivatalos népszámlálási adatok alapján, hogy folyamatosan nő a Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok száma. 20 év alatt több mint duplájára, 217 ezer főre nőtt a számuk.


Forrás: KSH

2011-ben összesen 143 ezer külföldi állampolgár tartózkodott az országban, számuk 2022-re 52 százalékkal, 218 ezerre nőtt.

  • A KSH által nevesített nemzetek közül az ukránok vannak most a legtöbben, valamivel több mint 36 ezren.
  • A német (22 ezer fő), román és kínai (18-18 ezer fő), illetve a szlovák (17 ezer fő) adat szorosan követi egymást a 2-5. helyen. Az utánuk következő vietnámiak 6 ezren vannak.
  • Az ukránok, a kínaiak és a szlovákok száma nőtt a legjobban, a szerbek száma kis mértékben, a románoké viszont jelentősen, 20 ezer fővel visszaesett.

A G7 cikke szerint az indiaiak száma több mint négyszeresére emelkedett, 3600 főre.

A nem nevesített „más külföldi országból származó” emberek létszáma is több mint duplájára, 63 ezer fő felettire nőtt.

A kivánorlási statisztikák továbbra sem kedvezőek: Magyarországról újabb Jászberény méretű városnyi, azaz 26500 ember költözött el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük