Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Tűzszünetet kötöttek az orosz szakadárok és az ukránok a kelet-ukrajnai Luhanszkban


Tűzszünetről állapodtak meg a háborúzó felek az orosz szakadárok ellenőrzése alatt álló luhanszki régióban a Reuters szerint.

-, 2022. február 26.
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videófelvételrõl készült képen a Vlagyimir Putyin orosz elnök által február 21-én elismert délkelet-ukrajnai szakadár ”Luhanszki Népköztársaság” katonái nézik, amint egy ukrán hadifogoly (k) leszáll egy katonai jármûrõl Luhanszk megyében 2022. február 26-án. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán katonák megadták magukat.
MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

A megállapodás magyar idő szerint reggel 8-kor lépett életbe

– közölte a kelet-ukrajnai Luhanszk régió kormányzója. Megállapodtak abban, hogy evakuálják a harcok miatt ott rekedt civileket.

Az Ukrajna keleti határánál fekvő Luhanszk keleti fele orosz ellenőrzés alatt áll, az orosz parlament a bevonulás előtt ismerte el a terület ukrán ellenőrzés alatt álló részeinek is a függetlenségét.A  minap még egy gyerekkórházat is lőttek az oroszok Luhanszkban. A hatóságok szerint a kórházból 7 gyereket és 15 felnőttet kellett evakuálni. A katasztrófavédelem állítása szerint nincs elég emberük és mentőjük, hogy minden híváshoz ki tudjanak menni. Sok tűzesethez riasztották őket, lakóépületek, garázsok és oktatási intézmények is lángra kaptak.