Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tudja, hogy nézett ki a lakóhelye 50 évvel ezelőtt? Most fentről megnézheti


Ez a térkép megmutatja, milyen volt az ország néhány évtizeddel ezelőtt madártávlatból.A világunk rohamosan változik, éppen ezért már a 20-30 évvel ezelőtti térképek sokszor nem azt mutatják, ami a jelen valósága, de akár egy tíz éve nyomtatott atlaszban is lehetnek eltérések.

(Képek forrása: fentrol.hu, borítókép: a siófoki Aranypart 1959-ben és ma)

A térképek mellett a légi fotók is rendkívül érdekesek lehetnek, főleg abban az esetben, ha azok negyven vagy ötven évvel ezelőtt készültek. Jól látszik rajtuk, milyen mértékben megváltozott az ország, van, ahol a régi családi házak helyett ma már lakóparkok állnak, de sok ma már lakott terület is van, ahol akkor még csak szántóföld volt.

Ilyen volt az ország a magasból

fentrol.hu weboldal a Lechner Nonprofit Kft. Légifilmtárában található felvételek felhasználásával nyújt betekintést a múltba, és mutatja meg, mekkora változások történtek az országban az elmúlt évtizedekben. Az oldalon csaknem félmillió felvétel található az 1959 – 2007 időszakból, és az ország egész területét lefedik a képek. 2014 nyaráig mintegy 63 ezer archív – azaz húsz évnél idősebb – felvétel digitalizálását végezték el.

A budapesti Keleti pályaudvar és környéke 1972-ben.

A budapesti Keleti pályaudvar és környéke 1972-ben.

Fotó: fentrol.hu

Az oldal készítői felhívták arra is a figyelmet, hogy nem mindegyik régi felvétel illeszkedik tökéletesen a térképre, ennek helyreigazításában a lakosság is sokat segíthet, egy verseny formájában még az ezért kapott pluszpontokat is gyűjteni lehet. Ha kíváncsi vagy, milyen volt a lakóhelyed, munkahelyed vagy kedvenc úti céljaid, csak vidd az egeret a terület fölé, majd pontosan keresd meg a területet.