Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Továbbra sem spórol a haderőfejlesztésen a kormány – Hazánk vásárol először a világon, ebből az új páncéltörő fegyverből


A magyar honvédség lesz az első megrendelője a Dynamit Nobel Defense (DND) új fejlesztésű, RGW 110 név alatt futó, vállról indítható páncéltörő rakétájának – derült ki a német nyelvű Soldat und Technik gyalogsági hadműveletekre szakosodott portál beszámolójából.

Fotó: overtdefense.com

katonai blog a cikket szemléző Világgazdaság szerint azt írta, hogy ezt az információt a DND egyik szóvivője megerősítette érdeklődésükre. Hogy pontosan mekkora mennyiségre szerződtek a hazai haderővel, arra nem tért ki, csupán azt jelezte, hogy jelentős volumenről van szó. Azt viszont bejelentette, hogy a teljesítésnek 2025-ig kell megtörténnie.

Az ügyletet egy december elején kötött megállapodás részeként hozták tető alá a felek, amikor a Honvédelmi Minisztérium és a DND vegyesvállalat alapításáról egyezett meg.

Az ebből az alkalomból tartott eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a vegyesvállalat a korábbi, „sok évtizedig tartó, nagyrészt felelőtlen politikai döntések” miatt leépült védelmi ipar újraépítését indítja el. A magyar haderő kezébe olyan eszközök kerülnek – mondta –, amelyek a magyar emberek biztonságát garantálják, ugyanakkor a részleteket nem ismertette.

Fontos látni, hogy nem pusztán arról van szó, hogy a magyar haderő rendszeresíti az RGW 110-est, hanem a gyártásában is részt vesz, méghozzá magyarországi kapacitással. A DND mintegy két éve már aláírt egy szándéknyilatkozatot a magyar állammal egy vegyesvállalati partnerség kialakításáról a magyarországi gyártás érdekében. A Soldat und Technik kommentárja szerint a most létrehozott közös társaság, illetve a kapott megbízás a magyarországi beruházás kezdetét jelenti.

Olyannyira, hogy ennek keretei is fixek. Az üzem építése rövidesen megkezdődik a Budapesttől 120 kilométerre délkeletre fekvő Kiskunfélegyházán. Itt készülnek majd a páncéltörő kompozit vetőcsövei. A robbanófejeket minden bizonnyal a németországi Észak-Rajna–Vesztfália tartományban, Burbachban fogják gyártani.

Az RGW 110 a széles körben elterjedt Panzerfaust 3 és RGW 90 utódjának tekinthető. A Panzerfaust (magyar fordításban páncélököl) a német hadsereg legnagyobb számban gyártott egyszer használatos páncélromboló fegyvere volt a második világháború idején. A Magyar Királyi Honvédség is rendszeresítette, és Magyarországon is gyártották.

A vonatkozó Wikipédia-oldal azt írja, hogy a német-izraeli hátterű DND által fejlesztett RGW 110 a Panzerfaust 3 számos problémáját orvosolja. Rövidebb, könnyebb és kiegyensúlyozottabb, mint elődje, és elektronikus irányzékával 800 méterre lévő célpontokat is támadhat.

A tandem robbanófej több mint 1000 milliméternyi homogén acélpáncélzatot (RHA) képes átütni a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos: a vetőcső eldobható, az optikai irányzék, valamint az indítómarkolat ismét felhasználható. Az RGW 110 új technológiának számít, a tervek szerint később egy megnövelt hatótávolságú változatot és egy aktív védelmi rendszerekkel (APS) felszerelt, harckocsik ellen is hatásos verziót is fejlesztenek.

Forrás: Világgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük