Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Továbbra sem pihen a hatóság – Országszerte itt és ezekre koncentrálnak majd az ellenőrök


Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az október 10-én kezdődő héten.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

A 2022-es ellenőrzési terv

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2022 évi ellenőrzési tevékenysége során

– a jogkövető magatartást tanúsító és együttműködő adózók tevékenységének segítése céljából támogatást nyújt részükre a hibák, hiányosságok kijavítása érdekében,

– a szándékos adóelkerülést tanúsító adózókkal szemben határozottan, a jogszabályok által biztosított teljes eszköztárral fellép,

– a kockázatelemzések alapján a kockázatok súlya és az adózók jogkövetési hajlandósága szerint jogkövetési vizsgálatot, adó-, vámellenőrzést, vagy támogató eljárást folytat le.”

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai 2021. júniusa óta ellenőrzik a régió székhelyszolgáltatóinak címeire bejelentkezett adózókat és azokat a vállalkozásokat, amik székhelyüket az ország más területéről helyezték át.

Az igazgatóság munkatársai 2022. szeptember 16. és november 13. között a budapesti piacokon, közterületeken értékesítőket ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását és a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a DiningCity Országos Étteremhéten, 2022. október 6. és 16. között ellenőrzik az éttermeket és vendéglátóhelyeket. A revizorok a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 12-én (szerdán) Szabadszálláson és Fülöpszálláson ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai október 10. és 16. között

– kedden Pécsett, a Király utcai vendéglátóhelyeket,

– szerdán Szigetváron az Istvánffy utcai, valamint a Horváth Márk téri üzleteket,

– pénteken pedig Siklóson az italboltokat

ellenőrizik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását ellenőrzik.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. október 11-én a megyei építkezéseken ellenőrzik a szabályszerű foglalkoztatást.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. októberben a koszorút, virágot, mécsest forgalmazó megyei vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 41. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

– október 10. hétfő: Nagykörű és környéke

– október 11. kedd: Fegyvernek és környéke

– október 12. szerda: Tiszaroff és környéke

– október 13. csütörtök: Kunszentmárton és környéke

– október 14. péntek: Újszász és környéke

– október 15. szombat: Szolnok és környéke

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, az alkalmazottak bejelentését.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. október 10. és 21. között a vendéglátókat és az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2022. október 10. és 15. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

– október 10. hétfő: Balassagyarmati járás

– október 11. kedd: Salgótarjáni járás

– október 12. szerda: Pásztói járás

– október 13. csütörtök: Szécsényi járás

– október 14. péntek: Bátonyterenyei járás

– október 15. szombat: Salgótarjáni járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják az éttermekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. szeptember 12. és október 23. között a piacokon, vásárcsarnokokban, kitelepüléseken ellenőriznek. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. október 10. és 15. között a piacokat és az élelmiszerboltokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a jövedéki szabályok betartását és az árukészletek eredetét. Az ellenőrzések várható helyszínei:

– október 10. hétfő: Fadd

– október 11. kedd: Paks

– október 12. szerda: Bátaszék

– október 13. csütörtök: Tamási

– október 14. péntek: Simontornya

– október 15. szombat: Szekszárd

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022. október 6. és 16. között a szépségápolókat és a masszázsszolgáltatókat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük