Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Továbbra is nagy üzlet a fémkereskedelem – Idén már 18 ezer kilogramm illegális fémet foglalt le a NAV


Az év első hat hónapjában több mint 18 ezer kilogrammnyi engedély nélküli fémmennyiséget foglalt le a NAV, és 600 esetben összesen 221 millió forint bírságot szabott ki.

Bármilyen furcsa, a magas számok ellenére a kétezres évek áldatlan, milliárdos károkat okozó gyakorlatához képest napjainkra javult a helyzet. Akkoriban ugyanis a közszolgáltató cégek (MÁV, ELMŰ stb.) milliárdos nagyságrendű károkat szenvedtek, hiszen a jogsértők mindent vittek, vasúti, ipari kábeleket, talpfacsavarokat, csatornafedeleket, megrongálták a biztonsági berendezéseket.

Július elsejétől a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását állami hatáskörbe és koncesszori rendszerbe szervezik át, az új modell bevezetéséhez kapcsolódóan a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény többször módosult.

Mindez jelentős hatással van, lesz a fémkereskedelmi szabályokra is. Az engedély köteles anyagok, tehát a fémhulladékok értékesítése, átadása, átvétele, előkezelése, illetve hasznosítása során az abban közreműködőknek a fémkereskedelmi szabályokon túl a hulladékokról szóló törvény szabályait is be kell tartania.

Ezért a két ágazati szabályozásnak egymással szoros összhangban kell lennie, és ez indokolja a mostani, július elsejei változásokat.

A fémekre elkövetett bűncselekmények nagy száma, az okozott kár kiemelkedő nemzetgazdasági súlya is indokolta az egyre szigorúbb szabályokat, és a szektor működése szabályozottabb, ellenőrzöttebb lett és a szankciórendszer is jelentősen szigorodott.

Folyamatosak az ellenőrzések

  1. Időszak          Fémkereskedelmi ellenőrzések száma    Végleges fémkereskedelmi bírság (eset/Ft)
  2. 2023.06.30-ig                                898                                 588 / 221.440.968 Ft
  3. 2022                                           1.847                              1.227 / 203.820.220 Ft
  4. 2021                                           1.996                              1.228 / 10.801.152.342 Ft
  5. 2020                                           2.352                              1.698 / 170.545.942 Ft
  6. 2019                                           3.370                              2.186 / 2.406.137.633 Ft

Alumínium, réz, vas

A lefoglalt fémkereskedelmi engedély-köteles anyagok túlnyomó többsége vas, alumínium, illetve réz volt. Fontos, hogy a közszolgáltatók sérelmére elkövetett jogsértések jelentős mértékben visszaszorultak – emelték ki ismételten a NAV szakértői.

Csak a MOHU

Annyi bizonyos, hogy július elsejétől kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) koncesszori alvállalkozói vehetnek át a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot tartalmazó hulladékot, ezt nevezhetjük koncessziós hulladéknak.

Ilyenek lehetnek magánszemélyek háztartási, költségvetési szervek vagy gazdálkodó szervezetek háztartásihoz hasonló hulladékai, így fém konyhai eszközök, edények, kannák, fémbútorok, kerékpárok, fém szerszámok. Esetükben feltétel, hogy ne épületbontási és épület-felújítási tevékenységből származzanak.

De ebben a kategóriában szerepelnek az aludobozok, flakonok, elemek, hordók és egyéb fémcsomagolási hulladékok – tájékoztatott a NAV.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük