Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Továbbra is gyógyszerhiány van a magyar patikákban, ekkora stabilizálódhat a helyzet


Gyógyszerészek arról tájékoztatták lapunkat, hogy az egész Európára jellemző időszakos készlethiány némileg csökkent itthon. Ugyanakkor még mindig előfordul, hogy heteket kell várniuk egyes – leginkább meghűléses eredetű betegségek kezelésére alkalmas – készítményekre, de minden esetben tudtak hasonló hatóanyagú helyettesítő termékeket ajánlani a betegeknek. Az OGYÉI tájékoztatása szerint hamarosan nagyobb szállítmány érkezik az országba, így stabilizálódni fog a helyzet.

Címlapkép: Getty Images

Az Index értesülése szerint a felső légúti megbetegedések idei szezonjában több hazai patikában is készlethiány volt meghűléses eredetű betegségekre alkalmazott, vény nélküli és receptköteles készítményekből. Több, nagy forgalmú budapesti patika arról tájékoztatta lapunkat, hogy

LÁZ- ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKBÓL, EGYES GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK SZÁNT ANTIBIOTIKUMOKBÓL, KÖPTETŐKBŐL VOLT, HOGY HETEKIG NEM ÉRKEZETT SZÁLLÍTMÁNY.

Egy-egy gyógyszertárban ugyan találni az országos hiánycikknek számító forró italporokból, de ezek jellemzően a kisebb forgalmú patikák. Hozzátették: a koronavírus-járvány előtt is voltak hasonló fennakadások a gyártások decemberi szüneteltetése miatt.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy minden időszakban és minden esetben tudtak hasonló hatóanyagú, más terméket ajánlani a betegeknek. Bense Tamás esztergomi gyermekorvos lapunknak arról számolt be, hogy ilyen esetben a gyógyszerészek telefonon egyeztettek vele, így a legmegfelelőbb alternatívát tudták ajánlani a betegség gyógyszeres kezelésére.

A háború a gyógyszeriparra is hatással volt

 Az OGYÉI megkeresésünkre korábbi nyilatkozataikra hivatkozott, miszerint az időszakos készlethiány Európa-szerte probléma volt.

Egyes gyógyszerkészítmények csomagolóanyagait Ukrajnából szállították, a háború miatt az ellátásban fennakadások voltak, az energiaválság a gyógyszeripart is érintette.

– mondta az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás a köztévén. Hozzátette: sok gyártó kiszervezte az alapanyag-ellátását Ázsiába, az innen származó importot pedig a koronavírus okozta lezárások nehezítették.

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Greskovits Dávid korábban arról számolt be lapunknak, hogy további terhek is nehezedtek a gyártók vállára. „Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció” – sorolta a MAGYOSZ elnöke.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük