Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

További nagy könnyítést kaphatnak a betelepedni vágyó vendégmunkások a kormánytól


Alig másfél hónapja döntött az országgyűlés a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényről, amely a bevándorlási szabályok módosításával lehetővé teszi, hogy könnyebben érkezzenek Magyarországra harmadik országból érkező személyek. Most viszont már a jogszabályok további átdolgozására készül a kabinet egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint – írja a portfólió.hu.

Az országgyűlés június közepén elfogadta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt. Ennek értelmében a külföldi vendégmunkások legfeljebb 2+1 évig lehetnek jelen az országban, valamint az új jogszabály bevezette a vendégmunkás fogalmát, és lehetőséget ad egy új tartózkodási engedély típusra, amelynek meghosszabbításához újabb kérelmet lehet benyújtani.

MOST PEDIG ALIG MÁSFÉL HÓNAPPAL KÉSŐBB A KORMÁNY ÚJRA HOZZÁNYÚLNA AZ EGYSZERŰSÍTETT MUNKAERŐBEHOZATALT LEHETŐVÉ TEVŐ BEVÁNDORLÁSI SZABÁLYOZÁSHOZ EGY TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE BOCSÁTOTT TERVEZET SZERINT.

Ezek a változtatások a minősített kölcsönbeadók tevékenységének ellenőrzését és nyilvántartásba vételét szolgálják, különös figyelmet fordítva a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatására. A tervezet szerint a jogalkotói cél az, hogy a szabályok betartásával biztosítsák a jogszabályoknak megfelelő és biztonságos munkakörülményeket. A tervezetben számos módosítás található, amelyek közül néhány kiemelendő:

A minősített kölcsönbeadói nyilvántartásba vételhez szükséges feltételek között szerepel, hogy a foglalkoztató a kérelem benyújtását megelőző üzleti évre vonatkozóan legalább 1000 fő munkavállalóval rendelkezzen.

A minősített kölcsönbeadót a nyilvántartásból törlik, ha a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter jogsértést állapít meg az ellenőrzés során, és értesíti a kormányhivatalt.

A minősített kölcsönbeadók tevékenységét a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter ellenőrzi, és a jogszabályok betartását figyeli. A minősített kölcsönbeadónak adatokat kell szolgáltatnia a foglalkoztatással és tevékenységével kapcsolatban.

A tervezet a már folyamatban lévő ügyekre vonatkozóan is hatályos, és meghatározza, hogy mikor lépnek életbe az új rendelkezések.

A társadalmi egyeztetés augusztus 22-ig tart.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük