Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

További egy hónapig segíti a kormány a veszteségre kárhoztatott kisbenzinkutakat


Máris megjelent a Magyar Közlönyben a rendkívüli nyugdíjemelésről és az egyes élelmiszerek és üzemanyagok árbefagyasztásának meghosszabbításáról szóló kormányrendelet, de a kabinet másról is döntött.

Képünk illusztráció Fotó: Napi.hu

A kis benzinkutak tiltakozására, hogy tönkremennek a 480 forintos kötött ár miatt, Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt válaszolta, hogy nem emelik fel a támogatás összegét, mert a jövedéki adó csökkentése, a 20 forintos literenkénti támogatás és a 480 forintban maximalizált nagykereskedelmi ár szerinte elég ahhoz, hogy ne legyen veszteségük. Valami azért mégis történt: a 20 forintos támogatást egy szintén csütörtök esti rendelet szerint május helyett június végéig fizetik.

Ugyancsak meghosszabbították a gabonakiviteli szándék március elején elrendelt kötelező bejelentését. Bár a szakminisztérium eddig egyszer sem élt az állami elővásárlási joggal, vagyis minden ügylet lebonyolódhatott, ezt most az eredeti május 15-i határidő helyett nem újabb konkrét dátumig tartják érvényben, hanem „a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig”.