Közzétette - Kategória - Kárpátalja hírei

Tovább szigorítják a katonaköteles korú férfiak ellenőrzését az ukrán határon


A megszaporodott okmányhamisítások miatt a határőrség megszigorította a határátlépésre jogosult férfiak, köztük a sokgyermekes apák katonai okmányainak az ellenőrzését, beleértve a hadkiegészítő parancsnokság jegyzőkönyvi kivonatát vagy a halasztásról szóló bejegyzést a katonai nyilvántartási okmányokban – erősítette meg szombaton Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva.

gA kiadvány szerint szombaton a közösségi oldalakon hírek kezdtek terjedni arról, hogy az ukrán férfiakat, beleértve a 3. csoportba tartozó fogyatékkal élőket és a sokgyermekeseket már nem engedik ki külföldre a területi toborzási és szociális támogatási központok (TCK) engedélye nélkül.

Az interneten például egy videó jelent meg arról, hogy egy sokgyermekes apát, aki korábban többször is átlépte a határt, ezúttal nem engedték ki a TCK igazolása vagy a katonai nyilvántartási okmányok nélkül. A felvételen a határőr hölgy azt mondja, hogy december 29-én 20:00 órától „más utasítás van”.

„ESTE 8 ÓRÁIG ÚGY VOLT, AHOGY MONDJA – CSAK NEM VOLTUNK OLYAN SZIGORÚAK, NEM KÖVETELTÜK ÖNTŐL EZEKET AZ IRATOKAT, CSAK AZT NÉZTÜK, HOGY SOK GYEREKE VAN, ÉS TÖBBSZÖR ÁTLÉPTE (A HATÁRT – A SZERK.)”

– magyarázta a határőr.

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravdának kommentálva a kérdést elmondta, hogy a megszaporodott okmányhamisítások miatt a határőrség kérheti a katonai nyilvántartásba vételi okmányokat halasztásról szóló bejegyzéssel.

„TEKINTETTEL ARRA, HOGY TÖBBSZÖR ÉSZLELTÜNK TÖBBGYERMEKES OKIRAT-HAMISÍTÁST, A HATÁRŐREINK ELLENŐRIZHETIK A FÉRFIAK KIUTAZÁSÁNAK EZT A FELTÉTELÉT, ELSŐSORBAN A TCK-DOKUMENTUMOK ALAPJÁN. EZ LEHET A TCK JEGYZŐKÖNYVI KIVONATA A HALASZTÁSRÓL SZÓLÓ HATÁROZATRÓL VAGY A KATONAI OKMÁNYOKBAN A HALASZTÁSRÓL SZÓLÓ BEJEGYZÉST”

– magyarázta a szóvivő.

Ma korábban Demcsenko az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva azt állította, hogy „nincs változás a határátlépési szabályokban, de az Állami Határőrszolgálat továbbra is alaposan ellenőrzi a kiutazás feltételeit, és szigorúan betartja a jogszabályokat”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük