Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább száguld az infláció, újabb brutális áremelkedések várhatók Magyarországon


Tovább drágulhatnak a következő betakarítási időszakra azok az élelmiszerek, amelyekre az árstop nem vonatkozik. Az Európai Unióban jelenleg csak három országban magasabb az infláció, mint Magyarországon, az élelmiszer-drágulás pedig a legmagasabb. Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértő szerint az infláció tovább száguld: további áremelkedések várhatók.

Címlapkép: Getty Images

– jelentette be a szombati kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez azt jelenti, hogy az árstop december 31-ig megmarad egyebek közt a kristálycukorra, a búzalisztre és az étolajra is. Ez azonban az intézkedéssel érintett élelmiszerek inflációját nem állítja meg, azok árait a termelők tovább emelhetik.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon 18,6 százalékkal a negyedik legmagasabb az infláció az Európai Unióban. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter azt mondta, a pénzomlás mértéke akár tovább is emelkedhet. Az ATV Híradójában elhangzott az is, hogy a magyarnál csak három országban magasabb az érték: az Oroszországgal közvetlen szomszéd Észtországban 25,2 százalék, Lettországban 21,4 százalék, Litvániában pedig 21,1 százalék az infláció. Az élelmiszerek inflációjában azonban Magyarország áll a legrosszabbul, 21 százalékos áremelkedéssel.

Az élelmiszerek ára az utóbbi időben drasztikusan megemelkedett, amire Pogátsa Zoltán közgazdász szerint is nehéz szakszerű gazdasági érveket találni.

Nagyon örülnék, hogy ha valaki előállna egy ilyennel, ami megmagyarázná, hogy miért van az, hogy nálunk szlovák tej van, lengyel tej van, utaztatjuk a tejet Olaszországba vissza. Miért van az, hogy olyan dolgok drágulnak, amelyeket nem importálunk? Egészen külön élelmiszertrendek vannak, ha mondjuk Romániához hasonlítjuk nálunk sokkal magasabb az élelmiszer infláció. tehát hogy szerintem nincs elég információnk a magyar gazdaságról.

– mondta a szakember. Hozzátette, az  élelmiszerek árának emelkedéséért több tényező felelős.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese úgy fogalmazott, hogy már tudják, hogy az idei termés nagyon rossz volt, tehát nemcsak a szokásos aszály volt, hanem annak a többszöröse, ami már az augusztusi árakban is megjelent. De nem csak ez van hatással az élelmiszerinflációra, hanem az energiaárak, valamint az üzemanyagárak is. Szerinte további drágulás várható az élelmiszeriparban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük