Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább spórolnak a magyarok: már alapvető üdítőkre és ásványvízre sem futja


Az első félévben tíz százalékkal kevesebb üdítőital és ásványvíz fogyott az országban, mint egy évvel korábban – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségtől.

Az igazi nyári hónapokról – július, augusztus – még nincsenek adataink, mert negyedévenként kérjük be tagjainktól a forgalmi adatokat. Az első félév forgalma hozzávetőleg tíz százalékkal csökkent 2022 hasonló időszakához képest – közölte a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség.

Hozzátették, az okokat nem az időjárásban kell keresni, hanem az általános gazdasági helyzet indokolja, minden más élelmiszerhez hasonlóan, az érintett termékeknél is megfigyelhető a csökkenés.

A III. negyedévre javuló tendenciát, az eladások mennyiségének növekedését várjuk. A nyári hónapokban mindig növekszik a fogyasztás, mert bár az alkoholmentes italok már nem szezoncikkek, meleg időben mindig többet iszunk. Idén júliusban és augusztus egy részében is volt igazi kánikula. Egy fontos rendezvény, az Atlétikai Világbajnokság is sok látogatót vonz. Ezen kívül a turisztikai szakemberek szerint is jelentős az idegenforgalom, ami szintén hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez – fejtették ki az év további részére vonatkozó várakozásaikat firtató kérdésre. Ugyanakkor a vendéglátó-szektor (HORECA) fogyasztásáról nem gyűjtenek adatokat, de a turizmus növekedése a vendéglátásra is kedvezően hat – fogalmaztak.

A lap arra is rákérdezett, mik manapság a legnépszerűbb termékek: a szövetség erről ugyan nem gyűjt adatokat, de azt viszont rendszeresen figyelik, hogyan oszlik meg termékeik fogyasztása cukortartalmuk szempontjából.

És az elmúlt évek tendenciájának megfelelően, az előző félévben is nőtt a kalóriamentes, illetve az alacsony kalóriatartalmú termékek fogyasztásának aránya az összes eladáshoz képest – ismertették.

Forrás: Pénzcentrum


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük