Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább nőttek a magyarok terhei: tovább drágult az autósoknak a kötelező


A második negyedévben meghaladta az 52 ezer forint volt a kötelezős átlagdíj a normál autóknál, ami 12 százalékos drágulást jelent. A korábbi tempónál lassabban nőtt a sima személyautókra vonatkozó kötelező felelősségbiztosítások átlagdíja – írja a Totalcar.hu.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a átlagdíj a második negyedévben meghaladta az 52 ezer forintot. Ez 2,5 százalékos drágulást jelent negyedéves összevetésben, míg az előző negyedévben mért 7,5 százalékos volt ez az értéke. Éves szinten 12 százalékos volt az emelkedés.

Továbbra is jelentős a különbség a budapesti és a vidéki átlagdíj között. Előbbi 17 százalékkal majdnem 76 ezer forintra nőtt, míg az utóbbi 11 százalékkal majdnem 48 ezer forintra emelkedett.

Az úgynevezett korrigált kgfb-index, 2021 első negyedében volt csúcson: a korlátozások miatt a vártnál kevesebb kár következett be, míg az átlagdíj növekedés folytatódott, így túlárazottság alakult ki abban az időszakban. A díjak azóta nem változtak számottevően, míg a károk jelentősen emelkedtek, így a korrigált index 2016-hoz képest 127 százalékon áll, azaz a járvány előtti szinten van. A korábban látott túlárazottság tehát jórészt megszűnt, jelenleg egy éve hasonló szinten van. (A korrigált kgfb-index a kárráfordítások és a biztosítási adó hatását szűri ki az indexből.

amely mintegy 1000 forinttal haladja meg az előző negyedévi értéket. Éves szint

A 2023 II. negyedéves átlagos állománydíj a fővárosi személyautók esetében 17%, míg nem budapesti szerződéseknél pedig 11%-os a növekedés éves bázison


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük