Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább nő a fehér kenyér ára: 40 százalékkal olcsóbb a búza, mégis drágulás jöhet a magyar boltokban


Tovább nő a fehér kenyér ára: a KSH adatai alapján januárban átlagosan már majdnem 1000 forintba került egy kiló fehér kenyér Magyarországon.

Fotó: pixabay.com

A 2022-es év azonos időszakában még csak 458 forintot kellett kifizetni ugyanezért a kiló kenyérért. A drágulás pedig a nemzetközi trendek ellenére tovább folytatódhat a magyar boltokban – emlékeztet az agrarszektor.hu. Januárban már majdnem 1000 forintba került kilója átlagosan az országban, míg egy évvel korábban még csak 458 forintot kellett fizetni érte.

Az RTL Híradónak nyilatkozó pékség tulajdonosát idézik, aki elmondta, hogy a lisztet ugyan olcsóbban szerzi be, minden másra azonban többet kell költenie, és a dolgozók felét minimálbérért foglalkoztatja. Rákényszerülnek az áremelésre a gáz, az üzemanyag drágulása, a dolgozói bérköltségek emelkedése miatt.

A pékáruk az idei évre tovább drágultak: a fehér kenyér ára tavaly decemberről idén januárra 7 százalékkal lett magasabb, a félbarna kenyéré 9 százalékkal, a zsemléé pedig 6 százalékkal. Raskó György agrárközgazdász szerint legkorábban aratás után csökkenhetnek az árak, amikor elfogy a korábban drágán vásárolt gabona. „10-15 százalékos csökkenés, ami reális, de csak az új termelésű búza őrlése után” – idézi a szakembert az agrarszektor.hu.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük