Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább fegyverkezik a honvédség – Külföldről vesz titkosszolgálati eszközöket


A magyar honvédség által kiírt közbeszerzést egy külföldi cég nyerte el, mégpedig hozzávetőleg 300 millió forint értékben – írja az mfor.hu.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága a „harcászati repülőképesség fejlesztése érdekében kriptó egységeket” vásárol az Európai Uniós közbeszerzési tájékoztató szerint. A közbeszerzés kiírása akár megtévesztő is lehetne a kriptó elnevezés miatt, ám minden bizonnyal nem kriptovalutáról van szó, hanem sokkal inkább a kommunikációt titkosító kriptográfiai, azaz rejtjelező készülék beszerzéséről. A kriptográfiai rendszerek biztosítják, hogy a kommunikáció és az adatok megfejthetetlenek maradjanak a kívülállók számára, aminek a hadviselésben mindig kitüntetett szerepe volt.

A szűkszavú kiírás még azt is megjegyzi, hogy a projekt „elektronikus hadviselési rendszerekkel és ellentevékenységekkel” kapcsolatos.

A külföldi céggel megkötött szerződés értelmében a honvédség 760 640 euróért, azaz mai árfolyamon számolva 308,8 millió forintért vásárol titkosszolgálati eszközöket Magyarországnak. A közbeszerzés eredetileg becsült értéke 409,4 millió forint lett volna, de úgy tűnik, sikerült olcsóbban megállapodni.

A kiírásra egyetlen egy pályázat érkezett, egy olasz cégé, amely el is nyerte a megbízást. A római székhelyű Leonardo S.p.a. legutóbb például Lengyelországnak szállított le pár M-346-os repülőgépet, amely így a most már 16 gépből álló flottájával Európában a második legnagyobb légierőnek számít.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük